Nesvakidašnji prekršaj na aerodromu “Nikola Tesla”: Izašao iz aviona iz Frankfurta, a ono što je pokušao da uradi, nije niko do sada

Wikipedia
252

Turistički vodič iz Beograda J. M. (36) uhvaćen je prošle nedelje na Aerodromu “Nikola Tesla” kada je pokušao da prošvercuje gotovo 2.000 kubanskih tompusa.

Kako saznaje Blic, nesvakidašnji carinski prekršaj otkriven je kada je u Beograd sleteo avion iz Frankfurta. U njemu je bio i turistički vodič koji je sa presedanjima doputovao iz Havane preko Paname i Frankfurta. Nakon što je preuzeo dva velika kofera, uputio se ka zelenom kontrolnom prolazu kuda idu putnici koji nemaju šta da prijave.

“Koferi su mu bili vrlo upadljivi, pa ga je carinik zaustavio i pitao šta ima da prijavi. Rekao je da nema ništa, ali smo ipak odlučili da to i proverimo, pa smo prtljag pregledali na skeneru koji nam mnogo pomaže u radu. Tada smo videli da su koferi puni kubanskih cigara”, kaže za “Blic” Branka Popović, šefica carinske ispostave Aerodroma Beograd.

Prema njenim rečima, uhvaćeni krijumčar tompusa sve vreme je bio prilično smiren i pribran.

“Pitala sam ga kako se tek tako uputio sa tolikom količinom cigara, pa još i ušao u zeleni kontrolni prolaz, a on mi je odgovorio: “Krenuo sam, pa ako prođem, prođem. Znam da su velike gužve, pa ako budem imao sreće, proći ću, ako ne, uhvatićete me”, kaže naša sagovornica i dodaje da uhvaćeni švercer nije sa sobom nosio mnogo ličnih stvari, štaviše one su bile smeštene u rancu.

U koferima koje je pored ranca nosio sa sobom nije bilo drugih stvari. Tu su bile samo kubanske cigare.

“Koferi su bili prepuni. Kada se otvore, tompusi ispadaju sa svih strana. Među otkrivenim cigarama bilo je najviše onih bez robne marke – 500 komada i cigara “monte kristo” još 500 komada, ali su se tu našle i cigare “romeo julija” – 200 komada i čak 700 raznih vrsta cigara marke “kohiba”, od kojih su neke i iz ograničene serije iz 2017.”, priča sagovornica Blica.

Kako kaže, ovakav prekršaj nesvakidašnji je jer do sada niko nije pokušao da prokrijumčari toliku količinu.

“Imali smo do sada različite prekršaje, ali nikad ovakvog tipa. Uvek bude oko desetak kutija, 200, 300, 500. Dakle, bilo ih je, ali nikad ovolika količina”, kaže Popovićeva.

Carinski prekršaj

Popovićeva ukazuje na to da građani koji dolaze iz zemalja poput Kube mogu kao suvenir da ponesu do 50 cigara kao deo ličnog prtljaga. Sve više od toga podleže naplati uvoznih dažbina, odnosno zaplenjuje se, a protiv putnika se vodi prekršajni postupak. Sud odlučuje o sankcijama, a najčešći ishod postupka su novčana kazna i trajno oduzimanje krijumčarene robe. Kako se pak radi o duvanskim proizvodima, u presudi se nalaže i njihovo uništenje.

“Svako ko nije siguran na koji kontrolni prolaz treba da prođe, preporučujemo da ode na crveni i prijavi cariniku sve što sa sobom nosi. U interesu putnika je da tako postupe jer zahvaljujući odličnoj međunarodnoj saradnji i razmeni informacija sa stranim carinskim administracijama, često unapred znamo za rizične putnike koji dolaze u našu zemlju. Ukoliko se putnici upute u zeleni kontrolni prolaz, to ne znači da će nesmetano moći da prođu i da ih niko neće zaustaviti. Pritom, kada putnik krene kroz zeleni prolaz, a carinik ga otkrije, on više neće moći da plati carinske dažbine, već je odmah u carinskom prekršaju”, zaključuje ona.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More