Kako BiH reaguje na odluku Prištine o taksama

Foto: Youtube/Printscreen/NTV arena
409

SARAJEVO – Odluka Prištine o uvođenju takse od 100 odsto na proizvode iz Bosne i Hercegovine poruka je i toj zemlji da može da se ponaša kako hoće i da ne poštuje regionalni pristup, izjavio je danas predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je rekao da će ovih dana tražiti od organa BiH da mu predoče moguće mere koje se mogu preduzeti da bi zaštitili svoje interese, prenosi RTS.

„To je ono što ćemo uraditi. Reciprocitet je uveden u međunarodne i međudržavne odnose onda kada su one formirane i postavljene“, istakao je Dodik.

Regionalna saradnja je svakako dobra, kaže Dodik, ali zaključuje da je primarno za svaku zemlju da zakoni deluju pod jednakim uslovima za sve.

Prištinske vlasti podigle su ove nedelje takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH na 100 odsto. Bosna i Hercegovina nije o tome zvanično obaveštena, već je odluka objavljena na sajtu nadležnog kosovskog ministarstva.

Po uvođenju carina pre nekoliko dana, Veće ministara BiH je od kosovske strane zatražilo da hitno ukine takse na robu iz Bosne i Hercegovine jer su u suprotnosti sa sporazumom CEFTA, piše „Al Jazeera“.

Kako su tada rekli, još uvek neće razmatrati mogućnost uvođenja protivmera, a očekuju da se uključi Evropska komisija.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović rekao je da je ovo najteže kršenje CEFTA sporazuma u 12 godina postojanja regionalne slobodne zone trgovine.

„Svakako da je CEFTA sporazum ozbiljno uzdrman i pitanje uopšte statusa sporazuma verovatno će, ukoliko ove mere ne budu ukinute, doći u pitanje“, kazao je Šarović.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More