Klemens Tenis, funkcioner fudbalskog kluba “Šalke 04” optužen za rasizam!

Foto: PrintScreen/YouTube
131

BON – Nemački poljoprivredni tajkun i funkcioner fudbalskog kluba Šalke 04, Klemens Tenis optužen je za rasizam i suspendovan na tri meseca sa jedne od svojih funkcija, piše Dojče vele.

Kako se navodi, zbog izjave da kada bi u borbi protiv klimatskih promena umesto povećanja poreza bila finansirana gradnja 20 elektrana godišnje u Africi, “Afrikanci bi prestali da seku drveće i proizvode decu kad padne mrak“, Tenis još nije imao nikakvih problema, ali je reagovao fudbalski klub Šalke suspenzijom na tri meseca.

Većina komentatora smatra da je Tenisova izjava neoprostiva i da bi jedina ispravna odluka bila smena sa funkcije šefa nadzornog odbora poznatog tima.

Zanimljivo je da se mnogo manje razmatra mogućnost da Tenis bude sankcionisan i u svojoj poslovnoj imperiji, ocenjuje Dojče vele.

To kao da je od drugorazredog značaja, možda i zato što su fudbalski krugovi etnički šareniji od privrednih i što se u svetu tajkuna preko “duhovitosti“ poput Tenisove lakše prelazi dokle god su one deo gunđanja zbog visokih poreza, navodi Dojče vele.

U nemačkoj javnosti, na fudbalski klub poput Šalkea sa njegovih 150.000 članova se gleda kao na instituciju koja ima i društveno-političku misiju širenja duha tolerancije i borbe protiv rasizma.

Sam Tenis je više puta izrazio žaljenje zbog svoje izjave. Uprava Šalkea 04 smatra da u njegovom slučaju nije posredi rasizam već povreda zabrane diskriminacije ugrađene u klupski Statut.

Tenisovom izjavom će se posebno pozabaviti i Etička komisija Nemačkog fudbalskog saveza (DFB).

Podseća se da je Tenis zahvaljujući ličnim kontaktima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uspeo da angažuje ruski energetski koncern Gasprom kao klupskog sponzora, kao i da je u teškim vremenima umeo da odreši i svoju privatnu kesu kako bi finansijski pomogao svom klubu.

Ime ovog magnata je neko vreme bilo vrlo aktuelno i u Srbiji jer je najavio da će tu otvoriti svoja uzgajališta, pa su mu dodeljena i zemljišta na lokacijama u Banatu, ali ti poljoprivredni pogoni još nisu otvoreni.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More