Grčki mediji otkrili ko je napadač na srpsku ambasadu u Atini

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova
387

BEOGRAD/ATINA –  Jedan psihički poremećeni bivši vojni akademac Srbije i njen državljanin je jutrošnji napadač na Ambasadu Srbije u Atini, u koju je upao naoružan s dva noža i uzvikivao parole o Kosovu, preteći da će se ubiti, objavili su danas grčki mediji.

Napadač koga je grčka policija savladala i uhapsila je 23-godišnjak koji je u vreme upada u Ambasadu bio pijan, objavio je atinski list „Lefemerida“ na internetu.

Taj mladić je oko 9:30 sati po tamošnjem vremenu (10:30 po srednjoevropskom) preskočio ogradu Ambasade u centru Atine i, već naoružan noževima, uzeo i kantu nafte.

Naredna dva sata je pretio da će se zapaliti i ubiti, i povremeno uzvikivao „Ujedinjenje Kosova i Srbije!“ i „Napolje Turci i Bugari!“.

Zahtevao je da se sastane s ambasadorom Dušanom Spasojevićem i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pošto su ga dva sata kasnije psiholog-pregovarač grčke policije i prevodilac ubedili da se preda, odveden je u Komandu Policije, a zatim pred tužioca.

Taj 23-godišnji mladić „ima istoriju psiholoških problema zbog kojih je lečen“, piše sajt.

Grčki CNN (CNN Greece) prenosi da je tužilac optužio napadača za krivična dela remećenja reda i mira, oštećivanja i uništavanja tudje imovine i ilegalnog naoružavanja.

Odlukom tužioca je upućen u psihijatrijsku ustanovu, a posle psihijatrijskog posmatranja i procene, biće mu sudjeno u redovnom postupku.

„Lefimerida“ i drugi mediji prenose da je on sinoć, u petak uveče, već bio priveden u Pireju, radi provere podataka, a zatim pušten jer nije bilo razloga za zadržavanje.

Ambasada Srbije je danas izdala saopštenje u kojem je zahvalila grčkoj policiji „zbog pokazanog profesionalizma i blagovremene i efikasne intervencije“, preneo je niz atinskih medija.

Ambasador Dušan Spasojević izjavio je agenciji Beta da tokom napada i intervencije grčke policije niko nije povredjen, ni napadač, ali da je u Ambasadi pričinjena znatna materijalna šteta.

„Pretpostavljamo da je prvo preskočio ogradu i ušao u dvorište, a potom provalio kroz metalna vrata konzularnog odeljenja i potom nestao u zgradi Ambasade“, kazao je ambasador.

Spasojević je dodao da je policija odmah reagovala i kasnije savladala napadača.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da je u ranim jutarnjim časovima „nepoznata, mladja muška osoba“ upala u zgradu Ambasade Srbije u Atini tako što je prvo preskočila ogradu, a zatim provalila kroz vrata konzularnog odeljenja.

„Posle pokušaja zaposlenih da razgovaraju s njim i da ga smire, počeo je da lomi inventar i da preti. U tom trenutku zaposleni su primetili da je provalnik naoružan hladnim oružjem“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da je „pravovremenom reakcijom zaposlenih i grčke policije, lice posle višesatnih pregovora izvedeno iz prostorija Ambasade Srbije“.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More