Srpski studenti krenuli na Hilandar, najveću pravoslavnu svetinju, a razlog će vas oduševiti! FOTO

FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC
219

BEOGRAD – Grupa studenata Poljoprivrednog fakulteta krenula je večeras na mobu na Hilandar, na berbu grožđa u vinogradima srpskog manastira na Svetoj Gori, koja će trajati 10 dana.

Jedan od 14 studenata koji su ispred sedišta Fondacije zadužbine manastira Hilandara krenuli na Svetu goru je i Aleksandar Vitorović koji je pre polaska rekao da studenti tom akcijom žele da nastave humano delo svog profesora Nebojše Markovića koji, kaže, godinama pomaže u podizanju i održavanju vinograda u Hilandaru.

”Ideja o mobi javila se prošle godine u ovo vreme kada je jedan kolega boravio u Hilandaru i po povratku ispričao da je učestvovao u berbi grožđa. Uglavnom su se prijavili studenti treće i četvrte godine sa smera biljna proizvodnja”, rekao je Vitorović.

Sekretar Udruženja akcijaša i volontera Valjevo Boža Vićentijević nazvao je mobe pretečom omladinskih radnih akcija i srpskim načinom organizovanja da bi se obavili razni poslovi na poljima ili u domaćinstvima.

”Danas se ponovo vraćamo omladinskim radnim akcijama kroz mobe. Ovog puta studenti idu na Hilandar da pomognu i urade jedno dobro delo”, rekao je Vićentijević.

Studentima je u pripremi mobe pomoglo rukovodstvo Saveza udruženja omladinskih radnih akcija Srbije (SORAS), a učesnike berbe grožđa u Hilandaru ispratili su počasni predsednik SORAS-a Slobodan Ristanović, predsednica Upravnog odbora Dragana Andrić, sekretar SORAS-a Vladimir Galić i direktor zadužbine manastira Hilandar Milivoje Ranđić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More