Srpska dijaspora nezadovoljna tretmanom! Traže prijem kod zvaničnika EU u Crnoj Gori!

76

Predstavnici Srpskog nacionalnog saveta (SNS) uputili su šefu Delegacije EU u Crnoj Gori Aivu Oravu zahtev za prijem zbog, kako su naveli, očigledne diskriminacije srpskog naroda u društvenom i kulturnom životu u ovoj zemlji.

U dopisu se navodi da su srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena sva stečena prava, ne samo od izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom, već i sva ona koja je imao kao viševekovni državni konstituent. Iz Srpskog nacionalnog saveta ističu da su srpskom narodu u Crnoj Gori u potpunosti uskraćena Ustavom garantovana prava iz člana Zaštita identiteta, a na njihove zahteve i primedbe upućene državnim institucijama nije odgovoreno.

Državne institucije Crne Gore, kako navode, nijednom nisu uvažile mišljenja zaštitnika ljudskih prava i sloboda u vezi sa njihovim pritužbama o očiglednoj diskriminaciji srpskog naroda u Crnoj Gori.

“Bez naše saglasnosti, prema institucijama EU i Vama, šalju se izveštaji koji ne oslikavaju stvarno stanje na terenu, u čemu posebno negativnu ulogu imaju Vaši izveštači iz pojedinih državnih institucija Crne Gore”, dodaje se u dopisu.

Iz Srpskog nacionalnog saveta ističu da je srpski narod u potpunosti isključen iz državnih institucija Crne Gore i lokalne samouprave koja je pod kontrolom aktuelne vlasti.Napominje se da i pored znatnog učešća u ukupnom procentu stanovništva u Crnoj Gori – 27,8 odsto, srpskog naroda nema u pravosuđu, tužilaštvu, diplomatiji, ministarstvima i brojnim državnim institucijama, što se lako može utvrditi na osnovu istraživanja samih državnih institucija Crne Gore.

U dopisu upućenom Oravu navodi se da se zakonska rešenja donose, uglavnom, protiv interesa srpskog naroda, kao brojne nacionalne zajednice u Crnoj Gori, radi ostvarivanja projekta asimilacije Srba u nacionalne Crnogorce.

“Za takav odnos prema srpskom narodu predstavnici državnih institucija uglavnom se pozivaju na preporuke Delegacije EU u Crnoj Gori i Vaše, u šta najiskrenije sumnjamo”, navode iz Srpskog nacionalnog saveta. Predstavnici saveta ističu da su spremni da pruže Oravu očigledne dokaze.

“Molimo Vas da primite delegaciju SNS-a u što je moguće kraćem vremenu. Sa razlozima našeg zahteva za prijem upoznaćemo i diplomatska predstavništva država članica EU u Crnoj Gori i Ambasadu SAD”, navodi se u dopisu.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More