Ovo je Slovenac koji bi mogao da presudi da li će Srbija ući u Evropsku uniju ili ne! (FOTO, VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
144

Janez Lenarčič slovenački je kandidat za naslednika Johanesa Hana na poziciji komesara za proširenje Evropske unije. U pitanju je iskusni diplomata koji se zalaže za ulazak Zapadnog Balkana u EU.

Ko je Janez Lenarčić

Lenarčič, rođen u Ljubljani 6. novembra 1967, diplomirao je međunarodno pravo u Ljubljani 1992. godine i iste godine počeo da radi u Ministarstvu spoljnih poslova.

Između 1994. i 1999. radio je sa stalnom misijom Slovenije u UN, prvo kao treći, a zatim kao prvi sekretar.

Godine 2000. počeo je da obavlja funkciju savetnika ministra spoljnih poslova, a sledeće godine postaje diplomatski savetnik premijera, pokojnog Janeza Drnovšeka.

U 2002. i 2003. Lenarčič je radio kao državni sekretar u kabinetu premijera, da bi 2003. godine bio postavljen za šefa slovenačke misije pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Za vreme slovenačkog predsedavanja OEBS-om 2005. godine, on je vodio stalni savet organizacije.

Godine 2006. postavljen je za državnog sekretara za evropska pitanja, a na sitoj poziciji je bio i tokom prvog predsedavanja Slovenije EU 2008. godine za vreme vlade desnog centra Janeza Janše. Bio je šef radne grupe zadužene za pripremu slovenačkog predsedavanja EU.

U julu 2008. godine postavljen je za direktora ODIHR (Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava) i dobio drugi i poslednji mandat na istoj funkciji u maju 2011. godine.

Foto: PrintScreen/YouTube

U septembru 2014. Lenarčič je postao državni sekretar u kancelariji tadašnjeg premijera Mira Cerara, gde je bio zadužen za spoljne i evropske poslove. On je bio u Cerarovoj vladi levog centra do jula 2016. godine kada je preuzeo funkciju stalnog predstavnika Slovenije u EU.

Prilikom preuzimanja dužnosti u Briselu, Lenarčič je istakao migracije i efikasnu kontrolu spoljne granice među prioritetima Slovenije, kao i EU.

Lenarčič se smatra apolitičnim stručnjakom i već neko vreme je u razgovoru za mesto komesara. Govori engleski, francuski i srpski.

Kakav stav ima o ulasku Zapadnog Balkana u EU

U intervjuu za slovenački “Delo” on je rekao da ulazak zemalja Zapadnog Balkana ne bi trebalo da predstavlja problem za EU.

“Slovenija ističe da zemlje zapadnog Balkana ne bi trebale da budu problem Evropskoj uniji u pogledu aspiracije”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, kriterijumi za ulazak u EU ostaju isti, iako se to možda ne čini tako.

“Stav Evropske unije ostaje da otvorena bilateralna pitanja ne mogu biti predmet odnosa između EU i zemlje kandidata. S druge strane, tačno je da EU ne želi da uvozi probleme. Utisak je da se prag koji kandidati moraju dostići povećava. Ne mislim da je to istina i kriterijumi ostaju isti. Ono što posebno ne želimo jeste da države zapadnog Balkana dobiju bilo kakvu negativnu poruku”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, postoji otpor proširenju EU, kod zemalja koje su je osnovale, ali on smatra da je taj otpor neutemeljen.

“Svi smo prošli kroz veoma temeljan postupak ulaska. Istina je, međutim, da je otpor osnivanju povećan kod članica osnivača. Ovo se mora shvatiti ozbiljno. Međutim, studija Evropske komisije je utvrdila da su proširenjem 2004. godine svi, i novi i bivši članovi, stekli dobitke. To je važan nalaz koji razoružava mnoge kritičare”, rekao je on.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More