Ugledni američki novinar: “Ko je Aron Šaviv?”

Pixabay
106

Obaveštajni odbor američkog Senata zainteresovao se aprila ove godine za izraelskog marketinškog stručnjaka Arona Šaviva, u okviru istrage veza Trampove kampanje sa vlastima u Rusiji-piše ugledni američki novinar istraživač Set Hetena u tekstu intrigantno naslovljenom “Ko je Aron Šaviv?”.

To je prvi put da se, u okviru istrage o ruskom uticaju na američke izbore, pominje ime Izraelca sa britanskim pasošem, nekadašnjeg kreatora kampanje Demokratskog fronta za parlamentarne izbore 2016.

U Crnoj Gori je odavno Aron Šaviv postao izuzetno poznata ličnost, a njegovom ulogom u pokušaju terorizma i istagom o stvaranju kriminalne organizacije intenzivno se bavi Specijalno državno tužilaštvo.

Šaviv je svojevremeno odbio da se, u svojstvu svedoka, pojavi pred Višim sudom u Podgorici, a nakon završetka sudskog procesa otvorena je tužilačka istraga.

Pobjeda je u utorak 6. avgusta objavila informaciju da je Specijalno tužilaštvo podnelo zahtev za raspisivanjem međunarodne poternice, a već narednog dana je Viši sud u Podgorici i zvanično izdao poternicu za Šavivom. Kako piše novinar Hetena, sada je uloga Arona Šaviva naglo došla u fokus pažnje -zvaničnika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ime Arona Šaviva, izraelskog savetnika za političke kampanje, rođenog u Britaniji, s impresivnim poslovnim iskustvom, u poslednje se vreme pojavilo u istraživanjima nepotvrđenih izbornih zavera od Rusije.

Obaveštajni odbor američkog Senata se nedavno zainteresovao za Šaviva, kao deo istrage veza Trampove kampanje sa ruskom vladom-ističe se u Heteninom tekstu.

Potom se navodi podatak da je, prema istraživanju nezavisnog novinara Skota Stedmana, ime Arona Šaviva spomenuto u sudskom nalogu koji je u aprilu 2019, Senatski odbor za obavještajne poslove poslao Volteru Sorianu, britanskom savetniku za bezbednost, poznatom po razgranatim vezama sa izraelskom obaveštajnom službom i ruskim oligarsima.

Zanimljivo, kompanija USG Security Valtera Sorijana, britanskog državljanina, bila je angažovana kao strana firma u akciji obezbeđivanja sigurnosti zimskih olimpijskih igara u Sočiju, na isključivo insistiranje vrha vlasti u Kremlju.

U aprilu 2019, kako je ranije pisao “Politico”, Senatski odbor za obaveštajne poslove, poslao je pismo Sorianovoj firmi USG Security u Londonu, zahtevajući razgovor i dokumente u vezi sa bilo kakvim komunikacijama, sa nekim osobama, u vezi sa istragom Senata.

Autor obimnog teksta “Ko je Aron Šaviv”, je Set Hetena – novinar istraživač, bivši dopisnik Asošijeted presa. U Americi je poznat i kao autor dosjea-knjige “Tramp/Rusija: Definitivna istorija”. Hetenini novinarski radovi su objavljivani u Njujorkeru, magazinu Roling stoun, u Njujork Tajmsu…

Raspisana poternica za nekadašnjim šefom izborne kampanje Demokratskog fronta

Izvor Antena M
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More