Hrvati Teslu predstavljaju kao svog naučnika na Svetskoj izložbi Dubai EXPO

Wikipedia
337

Hrvatska planira da na Svetskoj izložbi Dubai EXPO sledeće godine kao jednu od najistaknutijih ličnosti svoje zemlje predstavi i srpskog naučnika rođenog u hrvatskom mestu Smiljane, Nikolu Teslu.

Tesla, koji je na Vikipediji na engleskom jeziku predstavljen kao srpsko-američki naučnik, naći će se u društvu hrvatskih naučnika i inovatora, kao što su pronalazač iz 16. veka Faust Vrančić, ali i, po nedavnim procenama najbogatiji Hrvat, Mate Rimac, inovator i vlasnik kompanije Rimac automobili.

Arhitekta koje je osmislio hrvatski štand Ante Vrban rekao je za Večernji list da će posetioci, pored ostalog, moći da uživaju u “sobi čula”, gde će na bespilotnoj elektrifikovanoj platformi moći da “osete” Hrvatsku, tako što će gledati projekcije praćene mirisom i zvukom.

“Platforma će proći kroz Modru pećinu, Plitvička jezera, slavonska polja, ali i atmosferu tribina hrvatskih navijača”, kaže Vrban i dodaje da je pri prezentaciji Hrvatske stavio naglasak i na prirodne lepote, ali i na kulturu, umetnost, nauku, inovacije i sport.

“Tako će jedan deo paviljona biti posvećen velikim hrvatskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle, Fausta Vrančića, Mate Rimca… Sa ekrana će “iskakati” poznati sportisti poput Janice i Ivice Kostelića, Gorana Ivaniševića, Luke Modrića, Zlatka Dalića, Dražena Petrovića”, rekao je Vrban.

Svetska izložba je manifestacija koja okuplja brojne zemlje, a održava se još od sredine 19. veka.

Prva Svetska izložba je održana u Londonu 1851, a poslednjih godina se organizuje svake dve-tri godine, svaki put na drugom kraju sveta.

Očekuje se da će u Dubaiju od 20. oktobra 2020. do 10. aprila 2021. godine biti oboren rekord u broju država koje se predstavljaju – čak 192, a procenjuje se da će izložbu posetiti više od 25 miliona ljudi.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More