Domaći vozači plaćaju kazne, stranci ih uspešno izbegavaju

Foto: MUP
330

BEOGRAD – Najmanje 7.000 vozača mesečno dobije kaznu na kućnu adresu na osnovu sistema za beleženje prekoračenja srednje brzine na autoputu, ali je problem što je tri i po puta više stranaca koji izbegnu da plate, zbog čega budžet na kraju ostaje bez skoro 600.000 evra.

Kako piše „Blic“, pre šest meseci saobraćajna policija počela je da pomoću kamera na naplatnim rampama kažnjava prekoračenje prosečne brzine na autoputu i zasad novu kaznenu politiku najviše osećaju domaći vozači.

„Mesečno nam od ‘Puteva Srbije’ u proseku stigne oko 30.000 snimaka vozila čiji su vozači prekoračili srednju brzinu, od kojih su između 7.000 i 10.000 automobili sa domaćim tablicama koje procesuiramo čim dobijemo dokumentaciju. Ostatak, 23.000-24.000 prekršaja napravili su vozači sa stranim registarskim oznakama do kojih, nažalost, teško dolazimo zbog brojnih administrativnih prepreka“, objašnjavaju u saobraćajnoj policiji za „Blic“.

Poručuju da i druge države imaju problem da naplate kazne stranim državljanima.

„Najveći problem je što nismo članica Evropske unije jer strani državljanin nama nije obavezan da da svoje podatke. Drugo, mi nemamo onlajn podatke o prekršaju u realnom vremenu, već dokumentaciju o prekoračenju brzine dobijamo mesec dana nakon prekršaja, a tada obično stranac više nije u Srbiji. Vozače sa stranim tablicama procesuiramo presretačima, radarima ili tako što dežuramo na naplatnim rampama“, dodaju u policiji.

Gotovo 90 odsto prekršaja koje beleže kamere na naplatnim rampama su prekoračenja dozvoljene srednje brzine do 20 kilometara na sat, što znači da najveći broj neodgovornih vozača na autoputu vozi brzinom između 131 i 150 kilometara na čas, a za takav prekršaj predviđena je kazna od 3.000 dinara.

Hipotetički, da je 23.000 vozača sa stranim tablicama napravilo prekoračenje brzine za najmanju kaznu, budžet Srbije bi svakog meseca bio puniji za oko 69 miliona dinara ili gotovo 600.000 evra.

Jedan od načina da stranci ne prolaze nekažnjeno bio bi taj da se formira baza podataka prestupnika sa stranim tablicama kojima bi saobraćajna policija kaznu isporučivala na naplatnim rampama kada sledeći put ponovo dođu u Srbiju.

„Za sledeću godinu gledaćemo da pronađemo najbolji model da sankcionišemo vozače sa stranim registarskim oznakama iako ih ne uhvatimo odmah u prekršaju“, zaključuju u policiji.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More