Teslin naslednik iz Broda, trinaestogodišnji Dejan Lukić! NASA prihvatila njegovu genijalnu ideju! (FOTO)

817

Učenik osmog razreda osnovne škole Sveti Sava iz Broda, Dejan Lukić, od svoje pete godine samostalno radi na kompjuteru a od treće godine do polaska u školu naučio je da piše i govori engleski jezik. Počeo sa video igricama, a interesovanje za informatiku, fiziku, hemiju i posebno astronomiju probudili su mu majka Dijana Ždrnja nezaposlena učiteljica i deda Milenko Ždrnja inžinjer elektrotehnike koji radi kao profesor u Brodskoj srednjoj školi.

Gepostet von Kuća za svu našu Decu am Samstag, 3. August 2019

Pored kompjutera od koga se ne odvaja rado čita knjige o radu i patentima Tomasa Edisona, Mihaila Pupina i Nikole Tesle i kako kaže voli da gleda naučno fantastične filmove. Njegov projekat nano satelita odobrila je NASA iz Floride i mora ga završiti do 25.maja iduće godine.

“Guglao sam i naišao na Nasin konkurs, prijavio sam se nisam nikoga ništa pitao. Imao sam naravno malo sumnje, ali sam se prijavio na konkurs. Pored mene prijavailo se još 705 učesnika iz celog sveta a 36 je izbarano u naredni ciklus za lansiranje. Veoma brzo sam obavešten iz Nase da je moja ideja prihvaćena. Iz Evrope su odabrani jedan Italijan i jedan Nemac koji imaju po 21 godinu i ja kao najmlađi”, ponosno priča Dejan Lukić

Dejan kaže da se radi o komunikacionom satetlitu, u niskoj zemljinoj orbiti koji je „kjub set“ veličine, 10 x 10 x 10 santimetartam.

Izvor Večernje novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More