Zlotske pećine, mesto gde su hajduci krili srpske devojke od harema (FOTO)

Foto: wikipedia
168

U blizini Bora, na istočnom delu Kučajske planine, nalaze se Zlotske pećine. U spomeniku prirode Lazarev kanjon nalazi se čitav sistem pećina star više od 10.000 godina.

Mandina i Vodena pećina, Hajdučica, Vernjikica i Lazareva pećina su najpoznatije pećine ovoga kraja od 222, koliko ih ima u okolini sela Zlot, piše “Serbia.com”

Unutrašnjost Zlotskih pećina nestvarno je lepa i pećinski nakit je najrazličitijih oblika, pa se stiče utisak kao da se utonulo u neki kreativan film.

Cela oblast je pravi raj za istraživače, jer je priroda gotovo netaknuta, a najviše pažnje privlače Lazareva pećina i Vernjikica.

Vernjikica se nalazi samo 1.5 km od Lazareve pećine, u kanjonu Lazareve reke. Ova pećina, koja je ime dobila od starovlaške reči “var”, što znači krečnjak, spada u suve pećine.

View this post on Instagram

Stalaktiti i stalagmiti #lazarevapecina

A post shared by Anita (@anitastokic) on

Krečnjak je zaslužan za neobičnu unutrašnjost pećine, jer on stvara pećinske ukrase. Vernjikica, koja je duga 1.015 metara, poznata je po stalagmitima i stalaktitima najrazličitijih oblika i boja koji su gusto raspoređeni na 13.000 kvadratnih metara.

“Prijemna” dvorana je prva prostorija, zatim idu “Kaskadna”, “Vilingrad”, “Ponor”, “Koloseum”, “Mramorje”,”Sala oružja”, “Mermerna” i “Siparska” dvorana.

“Koloseum” je najveća znamenitost Vernjikice. U pitanju je jedna od najvećih kamenih dvorana u Srbiji, visoka je 59 metara, a široka 60 i kružnog je oblika.

Svaka dvorana ima jedinstven i prepoznatljiv pečinski nakit i upravo je to ono što privlači istraživače, a speleolozi su svaku figuru nazvali posebnim, slikovitim nazivom poput “Pećinskog čoveka”, “Obeliksa”, “Venere”…

Zbog najlepšeg raznovrsnog nakita “Vilingrad” je dvorana koja takođe ima veliki značaj za ovu pećinu, a u njoj se nalazi velika crvena gromada koju su nazvali Godzila.

Lazareva pećina ima neverovatne ukrase. U Ulaznoj i Koncertnoj dvorani nalaze se “Bizonova glava”, “Luster”, “Fontana”, “Dirigent”, “Orkestar”, “Slapovi” i “Kula kneza Lazara” koja je, kao i pećina, dobila ime po knezu Lazaru koji se tu skrivao sa svojom vojskom.

View this post on Instagram

away.

A post shared by @ angeleskaisidora on

Preko Lazareve reke, koja protiče kroz istoimeni kanjon, sagrađen je most koji vodi u pećinu dugu 1.592 metra. Ona ima dva kanala, suvi fosilni i rečni aktivni, koje je formirala reka i prostire se na 52.000 kvadratnih metara.

Lazareva pećina bila je naseljena još u praistoriji, o čemu svedoče grnčarija, oruđe, nakit, ognjišta i kolibe. Materijali od kojih su ovi predmeti i kolibe pravljeni zavise od doba, a ovo područje je bilo naseljeno od bakarnog, preko bronzanog do gvozdenog doba, što ovu pećinu čini višeslojnim arheološkim nalazištem.

Za ljubitelje istorije i arheologije ovde je pravi raj, a moguće je da se vide i prouče okamenjene kosti praistorijskog pećinskog lava, medveda i hijene.

Pećina ima mnoštvo krečnjačkih korita, odnosno kadica. U dvorani po imenu Čipka posetioci mogu da vide bezbroj kadica koje su ispunjene vodom koja svetluca posebnim bojama. Ko god da dođe ovde, baci novčić u fontanu za sreću u ljubavi.

Mnoge se priče i legende vezuju za Zlotsku pećinu, što daje čar celom ambijentu. Mnogo njih se vezuje za vreme vladavine Otomanskog carstva. Veruje se da su se hajduci krili ovde, a da je reka odnela prepreku koju su postavili Turci kako odmetnici ne bi mogli da izađu.

Postoji i nastavak, a to je da su hajduci krili srpske devojke da ne bi završile u haremima, pa se ova legenda naziva “Devojačka soba”, zbog toga što postoji prostorija u koju je ulaz toliko uzan.

View this post on Instagram

#zlotskapećina #zlotskapecina #lazarevkanjon

A post shared by Ivan Radojevic (@evan_radojevic) on

Ovde žive čak 24 vrste slepih miševa, od ukupno 27, koliko ih ima u Evropi. Da se ne bi narušio osetljivi ekosistem, prostorija je zatvorena za posetioce da bi se očuvalo prirodno stanište letećih stanovnika Lazareve pećine.

 

Izvor B92 putovanja
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More