Srbi “popunili” ovu zemlju, najviše stranaca u EU živi baš u njoj

Foto: wikipedia
299

Austrija je, u poređenju sa 2010. godinom, imala najveći porast broja stanovnika stranog porekla u celoj EU, pokazuju podaci Eurostata.

Nemačka u apsolutnim brojkama ima najveći broj stranaca sa više od 9 miliona, ali je udeo u stanovništvu najveći u Austriji, koja je deset puta manja zemlja po broju stanovnika. Jedino Luksemburg, ali uz jako mali rast, ima udeo od 48 odsto.

Pod strancima, inače, Eurostat smatra kako građane drugih zemalja Unije, tako i one iz takozvanih trećih država. Tako trenutno u Austriji živi 1.385.823 stranaca, pola miliona više nego 2010. godine, što je rast od 56 odsto.

Poređenja radi, u Nemačkoj je rast iznosio “svega” 35 odsto, odnosno za dodatnih 2,5 miliona.

Kada je reč o udelu stranaca u stanovništvu Austrije, on je dostigao 15 odsto i veći je od svih članica EU, a tako i Nemačke gde je 11 procenata.

Zanimljiv podatak je i da je broj stranaca opao u Letoniji za 13 odsto, Španiji za 10 odsto, a negativan trend beleže još Grčka, Mađarska i Portugalija.

Što se zemalja porekla tiče, u Austriji najveći broj strane populacije čine Nemci (192.426), a zatim slede Srbi (121.348) i Turci (117.231).

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More