Jadran sve zagađeniji! Turistima prete razne infekcije, a najgore je ovde! (VIDEO)

Foto: Ilustracija
363

Samo u drugoj polovini jula zabeleženo je izlivanje otpadnih voda u dubrovačkom i kaštelanskom akvatoriju, a takođe i usidreni brodovi sve češće se mogu videti kako ispuštaju fekalije u more, prenosi “Index.hr”.

Inspekcija za zaštitu okoline je ranije već naložila Gradu Dubrovniku postavljanje oznake zabrane kupanja na plaži u Koločepu. Razlog – opet fekalije.

U moru ih je sve više, a to bi se moglo rešiti donošenjem adekvatnih propisa, ističe Žarko Koboević, načelnik Pomorskog odeljenja Univerzitat u Dubrovniku, čovek u čijem je naučnom interesu baš ova tema.

Jadran je zagađeniji zbog većeg broja brodova i jahti

“Naša strana Jadrana danas je zagađenija proporcionalno koliko je povećan broj brodova i jahti. Pritom govorim samo o zagađenju najužeg morskog pojasa, uz same plaže, gradove, a ne o otvorenom delu mora. I govorim o zagađenju s plovila, ne s kopna”, kaže za Index Koboević.

Kako je rekao, Hrvatska se može ugledati na Kaliforniju prilikom donošenja novih zakona.

“Možemo kroz legislativu nametnuti isto što i Kalifornija koja je celu svoju obalu proglasila “no discharge” zonom što se tiče fekalija. Šta to znači u praksi? Jednostavno, ne sme biti ispuštanja s plovila u more. Kako to rešiti? Kalifornija je uspela tako što određuje da vi iz svog maog broda fekalije morate izneti u toalet u marinu. Rešenja, dakle, postoje”, rekao je on.

Problem stvaraju manje luke i manji brodovi

“Naš problem nisu luke s međunarodnim saobraćajem, nego manje luke u malim mestima gde nema koncesionara, niti će ga skoro biti, jer se to ne isplati, a država nije uredila da ga mora biti”, rekao je on.

Kako je rekao, problem je u tome što u zakonima nije precizirano šta je to otvoreno more.

“Naši propisi kažu da se fekalije ne smeju ispuštati u lukama i lučicama, nego u otvoreno more, ali nismo precizirali šta je to otvoreno more. Ipak, treba napomenuti da je fekalno zagađenje biorazgradivo, patogeni organizmi umiru nakon nekog vremena, duže žive drugde nego kod nas u toplom moru, ali nije važno žive li dan ili dan i po. Nađu li se na plaži, neko se može zaraziti”,  kaže on.

On naglašava da veliki krizeri nisu najveći izvori zagađenja, već da je problem u manjim plovilima koji nemaju njihovu “praksu i opremu”.

“Problem su manji kruzeri, kabotažni brodovi u nacionalnoj plovidbi s izletničkim turama. Oni spadaju u najriskantnija plovila za zagađivanje”,Ja upozorava Koboević.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More