Digla se buka oko Tesle! Čiji je to naučnik?! Hrvatska ministarka kulture ovako odgovorila!

Foto:PrintScreen/YouTube
334

ZAGREB – Ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek danas je, povodom izjave srpskog kolege Vladana Vukosavljevića o Nikoli Tesli, rekla da se Hrvatska s poštovanjem seća jednog od svojih najvećih naučnika ne pokušavajući da negira Teslino srpsko poreklo i poručila da bi joj bilo drago kada bi se Vukosavljević “okrenuo činjenicama, a ne mitovima”.

“Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svet – u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u SAD”, rekla je hrvatska ministarka za Hinu.

Oglasilo se Ministarstvo kulture povodom hrvatske namere da Nikolu Teslu predstavi kao svog naučnika

Navela je da je Tesla jedan od najvećih naučnika, čovek koji je menjao svet i koji je spona između država i kultura u kojima je živeo.

“Nikola Tesla za sebe je izjavio da se ponosio srpskim poreklom i hrvatskom domovinom”, istakla je ministarka.

Dodala je da za se razliku od Srbije, za koju tvrdi da ne prestaje sa falsifikovanjem istorije i posezanjem za tuđim istorijskim ličnostima, Hrvatska “s poštovanjem seća jednog od svojih najvećih naučnika nikada ne pokušavajući da negira Teslino poreklo”.

Hrvati Teslu predstavljaju kao svog naučnika na Svetskoj izložbi Dubai EXPO

“Bilo bi mi drago kad bi se i moj kolega Vukosavljević okrenuo činjenicama, a ne mitovima. U tom slučaju, sigurno mu nikad ne bi palo na pamet da predloži da se Srpski kulturni centri u inostranstvu nazovu imenom Ive Andrića, još jedne izuzetne osobe čiji identitet i poreklo povezuje više kultura i naroda i nema potrebe da se svojata onako kako je to nedavno učinila Srbija u slučaju imenovanja Srpskih kulturnih centara”, ocenila je Obuljen Koržinek.

Hrvatska planira da na Svetskoj izložbi Dubai EXPO sledeće godine kao jednu od najistaknutijih ličnosti svoje zemlje predstavi i srpskog naučnika rođenog u hrvatskom mestu Smiljan, Nikolu Teslu.

Ponovljeni pokušaj falsifikata Hrvatske o Nikoli Tesli je model kićenja tuđim perjem i svojatanja tuđe istorije koji osuđem, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom ove namere Hrvatske.

Vukosavljević je za “Novosti” rekao da je prosto neverovatno da po ko zna koji put iz Hrvatske dolaze pokušaji da se veliki srpski pronalazač i naučnik Nikola Tesla predstavi kao Hrvat.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je juče najoštrije osudilo nameru Hrvatske da na Svetskoj izložbi “Dubai ekspo” 2020. Nikolu Teslu predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora kao nedopustiv pokušaj prisvajanja tog srpskog naučnika koga “celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi”.

Podseća da “u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More