Berlinski hor dečaka nakon 554 godine postojanja suočava se sa ovim problemom

Youtube printscreen Nidarosdomens Guttekor
193

Berlinski hor dečaka sa tradicijom dužom od pet vekova optužen je za rodnu diskriminaciju jer nije u svoje redove hteo da primi devetogodišnju devojčicu. Njena majka tuži najstariju muzičku ustanovu u Berlinu zato što ne prihvata savremene standarde o rodnoj ravnopravnosti.

Kriterijumi za prijem u Državni katedralni hor u Berlinu krše nemački Ustav, tvrdi majka devojčice koja je podnela zvaničnu tužbu, jer su njenoj ćerki narušena osnovna prva da ima jednake mogućnosti u dobijanju državne stipendije.

Međunarodno poznati hor dečaka nikada u svome sastavu nije imao osobu ženskog pola u svojoj 554 godine dugoj istoriji, ali postoji i ženski hor, u koji je devojčica mogla da bude primljena.

Međutim, majka je insistirala na tome da taj hor nema isti nivo kao dečački hor koji je postao institucija, a koji je posebnu slavu stekao zahvaljujući Feliksu Mendelsonu. Zato majka insistira da država mora da reaguje i umeša se u ovakav vid diskriminacije.

Rukovodstvo hora tvrdi pak, da odluka o odbacivanju prijema dotične devojčice nije bila uslovljena isključivo njenim polom, već da bi sigurno bila prihvaćena da je pokazala „izuzetan talenat i motivaciju“. U izjavi za sudski pretres istakli su da horovi devojčica i dečaka zvuče dugačije iz „anatomskih razloga“, a da je njima dato pravo da odlučuju koga će primiti u hor na osnovu umetničke slobode.

Advokatica Suzan Braklajn koja zastupa tužitelje, nazvala je ovo obrazloženje „vrlo čudnim“, s obzirom na to da je Univerzitet umetnosti u Berlinu, pod čijim nadzorom je hor dečaka, devojčicu preporučio drugoj elitnoj školi za mlade muzičare, što dokazuje da ne sumnjaju u njen talenat. Polna pripadnost je jedini razlog zašto devojčica nije primljena u hor, insistira Braklajnova.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More