Danas stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP
608

NOVI SAD – Otvaranjem “Muzeja Prisajedinjenja Vojvodijne Kraljevini Srbiji”, otkrivanjem spomenika kralju Petru Prvom i svečanom akademijom u Srpskom narodnom požorištu danas će u Novom Sadu biti obeležena stogodišnjica tog važnog istorijskog događaja.

Obeležavanju će prisustvovati i predsednik Republike Aleksandar Vučić, koji je ranije izjavio da je prisajedinjenje Vojvodine, za njega lično, bio jedan od najvažnijih događaja u poslednjih 100 godina i da će taj datum biti još važniji kada Vojvodina, kao deo Srbije, sledeću stoletnicu dočeka mnogo bogatija i uspešnija.

Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji 25. novembra 1918. godine.

“Muzej Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji”, koji će biti otvoren danas , činiće stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima, ali i o viševekovnoj borbi Srba za politička i druga prava.

Zatim će na Trgu Republike biti otkriven spomenik Kralju Petru Prvom Karađorđeviću, suverenu Kraljevine Srbije u trenutku Prisajedinjenja i jednoj od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji.

Centralni događaj obeležavanja 100. godišnjice prisajedinjenja je Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu, u prisustvu državnog vrha Srbije.

Na akademiji će zajednički nastupiti Vojvođanski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Važan datum u istoriji Srbije i Vojvodine obeležava se celog vikenda, a juče je na Trgu slobode u Novom Sadu otvorena interaktivna, multimedijalna izložba “1918 ponos”, posvećena najznačajnijim ličnostima i prelomnim događajima Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja.

U sklopu programa, sinoć je u SNP-u premijerno biti izvedena predstava “Svetozar”, po scenariju Milovana Vitezovića, u režiji Juga Radivojevića.

Potom, je usledio koncert na Trgu slobode na kom su nastupili Zdravko Čolić, Zvonko Bogdan, sopran Dragana Radaković, Vojvođanski simfonijski orkestar, violinista Robert Lakatoš, Novosadski Big Bend, Veliki tamburaški orkestar RTV i Oktet Opere SNP.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More