Violinistkinja iz Francuske: Srećni smo što smo svirali na “Nišvilu”

Printscreen RTS.RS
376

U Nišu se večeras završava jubilarni 25. „Nišvil džez festival“. Na zatvaranju će nastupiti irski muzičar Bob Geldof, najpoznatiji po organizaciji jednog od najvećih koncerata u istoriji muzike „Lajv ejda“.

U prva tri dana „Nišvila“ publika je mogla da uživa u različitim muzičkim pravcima. Od nastupa pet big bendova, preko soula i bluza do klasičnih džez formi. Nastupali su muzičari iz celog sveta, piše RTS.RS.

„Mislim da je ovo sjajan festival, izmešano je dosta stilova muzike, ima dosta bina i za svačiji ukus ima ponešto“, kaže Marcin Pater, džez muzičar iz Poljske.

„Naravno da znamo za ‘Nišvil’. Ovo je ogroman festival i veoma smo srećni što smo svirali ovde“, navela je violinistkinja iz Francuske Luiz Lefebr.

Svakako najveće zvezda bili su saksofonista Masio Parker, trubač Kris Skot i afro-bit zvezda Šon Kuti.

„Različiti su žanrovi ovde i to je jedna od stvari koja mi se sviđa na ovom festivalu. Prostor je idealan, autentično i priroda okolo, a u strogom centru grada“, smatra muzički kritičar Petar Janjatović.

Iako je ove godine program najviše okrenut klasičnom džezu, velike komercijalne zvezde su naizbežne.

„To je prosto koncept svih festivala sada. Najveći džez festivali su počeli da forsiraju čak i rok sastave, posebno vorld muziku, a mi stidljivo i polako“, objašnjava direktor festivala Ivan Blagojević.

Zatvaranje festivala i nastup Boba Geldofa sigurno će večeras privući najviše publike i turista, koji su ovde došli iz svih delova Evrope.

 

Lari Vučković dao ovaj specijalan poklon Nišu i priznao: Vratila su mi se sećanja na kuhinju moje majke

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More