Mladi folkloraši iz celog sveta defilovali Pirotom: Pevali, igrali, a kući odlaze puni sjajnih utisaka

Youtube printscreen Pirotske vesti
240

Međunarodni folklorni festival, petnaesti po redu, koji deceniju i po organizuju Dom kulture i lokalna vlast u Pirotu, okupio je više desetina igrača sa svih meridijana sveta, a u isto vreme svrstao Pirot na mapu Međunarodne asocijacije folklornih dešavanja, pišu Novosti.

Folklorci iz Čilea, Jermenije, Mađarske, Grčke i Bugarske, kao i nekoliko ansambala iz Srbije, zabavljali su Piroćance svake večeri na Omladinskom stadionu.

Izvođenju tradicionalnih igara iz zemalja odakle su došli, po temperaturi od preko 35 stepeni, sa kompletnom nošnjom od dvadesetak kilograma na sebi, prethodio je defile gradom. Dok je bilo vruće i u hladovini lipa na Keju, oni su igrali ulicama grada od hotela u kojem su smešteni do centra, a zatim do stadiona.

Sara i Gijom iz Francuske, Imre iz Mađarske i Sebastijan iz Čilea, kažu da obožavaju folklor i da im igranje po vrućini nije teško palo. Vole narodnu umetnost svojih država, a poštuju tradiciju drugih zemalja. Bili su na mnogobrojnim festivalima proteklih godina, ali im se pirotski posebno dopao jer su nekako osećali prisnost sa publikom i iskreno gostoprimstvo.

“Raduje me što je tokom naših defilea kroz grad u publici bilo mnogo mladih ljudi, a bilo ih je i na stadionu tokom večeri. To je slika koja uliva optimizam da će se tradicija i kultura naroda očuvati uprkos mnogobrojnim novitetima”, kaže Gijom.

Sebastijanu iz Čilea se posebno dopada Kej, ali i srednjovekovna tvrđava Momčilov grad, dok je Imre bio oduševljen arhitekturom koju je video u pirotskom Muzeju Ponišavlja. Hrana se svima dopala, a Sari je posebno prijao burek sa sirom.

Svi odreda kažu da ovakve manifestacije zbližavaju ljude koji su zainteresovani za kulturu i tradiciju drugih naroda.

Međunarodni folklorni festival u Pirotu svake godine je najposećenija manifestacija pod okriljem kulturnog leta. Za svaki koncert koji počinje uveče u 9 na Omladinskom stadionu se okupe dve-tri hiljade ljubitelja narodne umetnosti, a tokom boravka u Pirotu folklorci obavezno posete kulturno-istorijske znamenitosti ovog kraja i poneku preostalu fabriku.

Direktor Doma kulture Miško Ćirić podseća da je za proteklih 15 godina, kroz Pirot tokom festivala prodefilovalo preko 2.500 igrača iz celog sveta, da je njih gledalo 140.000 ljudi, odnosno svaki Piroćanac je bar dvaput bio na ovoj smotri i da su svi odavde otišli zadovoljni i puni dobrih utisaka. Otuda je srpski grad postao važna tačka na mapi Svetske asocijacije folklornih ansambala.

Izvor Novosti.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More