Lista nepoželjih – evo ko od srpskih političara ne može na KiM

FOTO: Wikipedia
399

BEOGRAD – Vlasti u Prištini su još 1. novembra donele odluku da se najvišim funkcionerima iz Beograda ne dozvoli prolaz preko administrativnih prelaza, ako bi došli na Kosovo i Metohiju, pišu „Novosti“.

Prema saznanjima „Novosti“, spisak nepoželjnih osoba dostavljen je svim policijskim punktovima na prelazima, uz napomenu da odmah budu uhapšene ako dođu na neki od administrativnih prelaza.

Na spisku u koji su „Novosti“ imale uvid su srpski funkcioneri, počev od premijerke Ane Brnabić, preko ministara u Vladi, do sudija Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda.

Na ovoj „crnoj listi“ su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar trgovine Rasim LJajić, ministarka građevine Zorana Mihajlović i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Nepoželjni predstavnici iz Skupštine su predsednica Maja Gojković i potpredsednici Veroljub Arsić, Vladimir Marinković, Đorđe Milićević, Vjerica Radeta i Gordana Čomić, 14 sudija Ustavnog suda na čelu sa predsednicom Vesnom Ilić Prelić, četiri sudije Vrhovnog kasacionog suda i njegov predsednik Dragomir Milojević, kao i više državnih sekretara, pomoćnika ministara, itd.

Kako list napominje, ovim potezom Priština je prekršila i dogovor iz Brisela koji se odnosi na zvanične posete i koji se primenjuje od 2014. godine.

Po njemu je za planiranu posetu nekog zvaničnika iz Beograda potrebno samo obavestiti Prištinu. Prema utvrđenoj proceduri, to obaveštenje se šalje oficiru za vezu i ako se ne dobije nikakav odgovor, smatra se da je poseta odobrena. U zavisnosti u koju su grupu svrstani funkcioneri, dolazak mora da se najavi najmanje 48 ili 72 časa unapred.

List navodi i da je serija nesuvislih mera Prištine kao i „mlake“ i „pro forma“ osude iz Evropske unije dovela dijalog sa Beogradom u ćorsokak i da je veliko pitanje može li se on nastaviti u Briselu u formatu u kome se i dosad vodio, čak i da kosovske vlasti ponište svoje odluke.

“Novosti” pišu i da će dalje delovanje u sve komplikovanijoj situaciji srpski državni vrh koordinirati sa Rusijom i Kinom.

Izvor Sputnik/Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More