Vladika Kirilo: Ko dijeli tri ruke svete majke Božje Trojeručice?

NAŠ SERIJAL: KUDA IDE SRPSKA CRKVA U AMERICI (2)

Foto: SPC
647

Episkop buenosajerski, južno-centralnoamerički Srpske pravoslavne crkve vladika Kirilo Bojović pod gornjim naslovom uputio je pismo srpskim episkopima u Sjedinjenim američkim državama: Longinu Krčo, Irineju Dobrijeviću i Maksimu Vasiljeviću. Pismo je među većinom vladika u SPC, odjeknulo žestoko. Tim pre, što je reč o Bojovićevom oštrom reagovanju na odluku da se iz naziva srpskih eparhija u SAD eliminiše odrednica da pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Odluka je doneta polovinom prošlog meseca u Čikagu na crkveno- narodnom saboru kojim je istovremeno obeleženo 800 godina samostalnosti SPC, a na koji nisu bili pozvani episkop kanadski Mitrofan Kodić i latinoamerički Kirilo Bojović, mada su i njih dvojica članovi Episkopskog saveta SPC za severnu i južnu Ameriku.

Vladika Kirilo u svom dopisu navodi da mu nije poznato da je mimo postojećeg, Sveti arhijerejski sabor SPC formirao zaseban Episkopski savet samo za SAD koji je prošlog meseca “donio svoj Ustav i funkcioniše kao posebno crkveno tijelo” .

” Doduše o tako nečem je bilo govora na našim episkopskim konferencijama, ali nije se moglo pretpostaviti da će da ode tako daleko. Ja sam kao episkop koji ne govori engleski, inače bio zapostavljen i gotovo izbačen iz rasprave (vjerovatno kao manje bitan) jer mi nije bio obezbjeđen prevod svih razgovora”, piše vladika Kirilo.

On dalje navodi da  su glavnu reč vodili advokati, a ne episkopi, te da su zastupali stav “da treba Crkva u SAD da se odvoji od ovih tamo južnoamerikanaca, jer ako oni sjutra nešto urade kako ne valja, onda će Crkva u SAD morati da odgovara za to.”

“Znači, Crkva u Latinskoj Americi se predstavlja kao grupa razbojnika! Sada postaje jasnije i to zašto su uvaženi episkopi Maksim i Irinej žurili da se ratosiljaju dijelova svojih eparhija koji pripadaju Latinskoj Americi!”

U pismu braći arhijerejima, do kojeg je došao i portal “Naši u svetu”, vladika Bojović kaže da nije nepoznato “da moćnici ovog svijeta postavljaju zidove među ljudima i narodima”, ali i pita “zar smo zaboravili da vaskrsli Hristos prolazi i kroz zatvorena vrata i zidove”.

“Gospoda advokati ( nije jasno da li brane Crkvu ili državu ili svoju sujetu ili koga već), pravdali su svoje ponašanje time što Crkvu treba prilagoditi zakonima SAD obećavajući time neke “velike” beneficije Crkvi od ove države… Naravno, mi nemamo ništa protiv da se poštuju zakoni zakoni svake države u kojima Crkva djeluje, ali treba postaviti pitanje koja je mjera toga i po koju cijenu to treba raditi. Ja kao najmlađi i novi episkop nijesam htio da narušavam odnose i da se pravim pametan ispred starijih od sebe. Međutim, gospodo, smatram da se sada otišlo veoma daleko”.

Proslava jubileja SPC bez srpskog patrijarha?!

Episkop Kirilo između ostalog postavlja pitanje “ko će sada odlučivati u Episkopskom savjetu za sjevernu i južnu Ameriku, i da li je taj Savjet uopšte potreban?” Te, ko će odlučivati u novouspostavljenom episkopskom savetu samo za Sjedinjene američke države. I da li je za najnoviji potez dobijena saglasnost Svetog sabora i Sinoda Srpske crkve, pita vladika Bojović.

“Ne treba izgubiti iz vida”, ukazuje on, “da je tzv slobodna SPC u Australiji (inače priznata od države) povampirena i da nagovještava veze sa Slobodnom SPC- Novogračaničke mitropolije koja ima svoju kancelariju i svoje zagovornike u Los Anđelesu, Kanadi i drugdje, a po kojima će ona, kako kažu uskoro biti jedina tapija srpskom narodu za očuvanje svetosavlja i srpskog nacionalnog identiteta u Americi. Ove promjene daju im očevidan podsticaj i opravdanje”.

” Da vas samo podsjetim, ta vlast kojoj vi želite da se prilagodite je ista ta vlast koja čini sve što može da nam otme srce našeg naroda i Crkve-Kosovo i Metohiju… I još jednom postavljam pitanje ko to želi da razdvoji tri ruke svete Trojeručice kojima ona grli Ameriku i Kanadu i Latinsku Ameriku?”

Ovim rečima vladika Kirilo Bojović iz južne Amerike zaključuje dopis upućen episkopima zapadnoameričkom Maksimu Vasiljeviću, istočnoameričkom Irineju Dobrijeviću i novogračaničko-srednjezapadnoameričkom Longinu Krčo.

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

 Sutra: Braća po Hristu odgovaraju episkopu Kirilu
Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More