Srbija otvara Kulturno-informativni centar u Pekingu

FOTO: Ministarstvo kulture Srbije
424

BEOGRAD – Kulturno-informativni centar “Ivo Andrić” biće otvoren 29. novembra u Pekingu, u samom jezgru ekskluzivne umetničke zone “789” u kojoj se nalazi vise od 400 galerija, izložbenih prostora i kulturnih centara iz čitavog sveta.

U prostoru od 300 kvadrata biće postavljena izložba “Putovanje kroz srpsku savremenu umetnost”, koja je već ostvarila uspeh u Muzeju savremene umetnosti u Šangaju.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević naglašava da je otvaranje kulturnog centra u Pekingu jedan od najznačajnijih događaja u međunarodnoj kulturnoj saradnji Republike Srbije.

“To će biti drugi kulturni centar Srbije u svetu. Prvi je Kulturno-informativni centar u Parizu koji je osnovala bivša SFRJ početkom sedamdesetih godina, pa je posle raspada države on pripao Srbiji”, podsetio je Vukosavljević u intervjuu Tanjugu.

Poređenja radi, naveo je, Bugarska, Rumunija i Mađarska imaju oko dvadesetak kulturnih centara u svetu.

“Mađarska ima Institut ”Collegium Hungaricum” i sprovodi vrlo aktivno svoju kulturnu politiku, a Srbija je u proteklom periodu kaskala na tom polju. U savremenom svetu kulturna diplomatija predstavlja jedan od najjačih i najpozudanijih alata za afirmisanje kulturne, ali i svake druge saradnje. U svetlu te činjenice, otvaranje Kulturnog centra u Pekingu jeste vrlo značajan događaj”, istakao je Vukosavljević.

Ministarstvo planira da otvori centare u Moskvi, Berlinu, Londonu, Beču… i svuda gde Srbija ima veliku dijasporu: Vladan Vukosavljević FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

On je rekao da će Kulturni centar Srbije u Pekingu biti platforma za afirmaciju velikog raspona koji srpska kultura ima – od kulturnog nasleđa do savremene umetnosti.

“Sve veći broj kineskih turista dolazi u Srbiju i kulturni centar biće mesto gde će moći da dobiju informacije o tome šta treba posetiti, koje festivale, manifestacije, koje spomenike iz bogatog kulturnog nasleđa Srbije bi trebalo da vide”, kazao je Vukosavljević.

To će biti i mesto za predstavljanje savremenih stvaralaca iz svih oblasti.

“Kulturni centar je značajna kotva jedne kulture u inostranstvu i to će biti prilika da srpsku kulturu afirmišemo na velikom i zahtevnom kineskom tržištu”, podvukao je ministar.

Ohrabrujuća je, smatra, činjenica da se Kulturni centar Srbije nalazi u zoni “798” koja je “kulturno čvorište Pekinga koji sve snažnijim koracima istupa kao jedan od lidera kulturne politike, globalno gledano”.

“Peking postaje kulturno čvorište čovečanstva i Kulturni centar Srbije u narednim godinama biće značajan potencijal za promociju srpske kulture”, naglasio je Vukosavljević.

On podseća da je svega nekoliko srpskih pisaca prevedeno na kineski jezik i dodaje da će Kulturni centar biti mesto da se i kineski izdavači upoznaju sa onim što nudi savremena srpska književnost, ali da se omogući i da velika dela srpske književnosti, koja do sada nisu prevedena, u narednim godinama budu prevedena na kineski jezik.

Otvaranju Kulturnog centra Srbije prisustvovaće ministar kulture Narodne Republike Kine Luo Šugang, što, ističe Vukosavljević, govori o dobroj saradnji dveju zemalja.

Dan pre otvaranja srpskog kulturnog centra, u Pekingu će početi “Nedelja srpskog filma” u okviru koje će do 11. decembra biti prikazana ostvarenja “Enklava” Gorana Radovanovića, “Unplugged” Mladena Kovačevića, “Bićemo prvaci sveta” Darka Bajića, “Spomenik Majklu Džeksonu” Darka Lungulova i “Kad ljubav zakasni” Ivana Stefanovića.

Radovanović i Kovačević će prisustvovati projekcijama svojih filmova, a u ime Filmskog centra Srbije u Pekingu će boraviti urednik izdavačke delatnosti Miroljub Stojanović.

Vukosavljević je istakao da je to nastavak saradnje sa Kinom u oblasti kinematografije i dodao da su u toku dva koprodukciona projekta čiji se rezultati očekuju 2019.

“Na ovome nećemo stati. Verujem da će u 2019. biti stvoreni preduslovi da se otvori kulturni centar u Moskvi, nakon toga imamo plan da to bude i u Berlinu, Londonu, Beču, svuda gde Srbija ima veliku dijasporu ili gde su čvorišta kulturnih politika mnogih zemalja”, rekao je ministar.

On podvlači da se mora odlučno i strateški delovati u pravcu aformacije koncepta kulturno-informativnih centara u svetu.

“Društvo mora da nađe snage, sredstva i kadrove da se uključimo u savremene tokove. Isto važi i za lektorate srpskog jezika na stranim univerzitetima koji se gase i to preuzimaju laktorati za kroatistiku, a od nedavno i za montenegristiku. Ta vrsta nehata, koja je u poslednje dve decenije bila prisutna u afirmaciji ozbiljne kulturne politike Srbije u inostranstvu, sada je u prilici da bude ispravljena. Međunarodna afirmacija srpske kulture je bitan strateški aspekt razumne i ozbiljne kulturne politike koju ova zemlja mora da vodi”, podvukao je ministar Vukosavljević.

Vršilac dužnosti direktora Kulturno-informativnog centra “Ivo Andrić” u narednih šest meseci biće Milena Burić, koja je bila načelnik u Sektoru za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ministarstva kulture i informisanja, a nakon isteka tog roka biće raspisan konkurs za direktora.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More