Bratimljenje bečke i beogradske opštine, evo koliko Srba živi u austrijskoj prestonici

272

Gradončelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić razgovarao je sa poslanikom u bečkoj Skupštini Nemanjom Damnjanovićem, prvim poslanikom srpskog porekla u parlamentu austrijske prestonice.

Radojičić je rekao da kao gradonačelnik nastoji da Beograd razvija međunarodnu saradnju, jer često glavni grad može da ima i diplomatsku ulogu.

Prvi čovek Beograda je istakao da se upravo saradnjom glavnih gradova unapređuje i bilateralna saradnja dve zemlje. Međunarodnom saradnjom Beograd otvara vrata i svim našim privrednicima, kulturi, sportu, podvukao je Radojičić.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnosti da se “pobratime” jedna od beogradskih opština i jedan od okruga grada Beča, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Nemanja Damnjanović, poslanik u bečkoj skupštini, je rekao da su u Beču živeli mnogi znameniti Srbi, koji su spajali dve zemlje i dva grada, što želi da nastavi kao prvi srpski poslanik u bečkom parlamentu.

Na interesovanje gradonačelnika za srpsku zajednicu u Beču, Damnjanović je ukazao da zvanični podaci pokazuju samo broj državljana Srbije, po kojima u Beču živi 112.000 Srba, ali da je veliki broj Bečlija, sa austrijskim državljanstvom, srpskog porekla, pa se broj kreće oko 250.000.

Tim brojem, dodao je, srpska zajednica predstavlja najveću i najznačajniju zajednicu u gradu koji broji oko dva miliona stanovnika.

Damnjanović je kazao da, kao poslanik, želi da bude most dva grada i dve zemlje, kao i da doprinese pospešivanju veza srpske dijaspore sa maticom.

Ukazao je i da 11. bečka opština – Simering (Simmering) – želi da se bratimi sa jednom od beogradskih opština.

Gradonačelnik Beograda boravio je pre nekoliko meseci u zvaničnoj poseti austrijskoj prestonici, tokom koje je predstavnicima Grada Beča razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti javnog prevoza, primene koncepta pametnih gradova, organizacije zdravstvenog sistema.

On je tada izrazio uverenje da saradnja dva grada, kao i razmena iskustava u oblastima kulture i obrazovanja mogu biti korisne za obe strane i podsetio da oko 200 mladih iz Srbije studira u Beču.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More