Dani srpske kulture u Istri: “Svake godine se okupi preko 1000 ljudi, i naši i turisti uhvate se u kolo”

Wikimedia Commons
197

I ove godine tri istarska grada, Rovinj, Umag i Pula, biće od 17. do 19. avgusta centri održavanja manifestacije Dani srpske kulture u Istri.

Ovu manifestaciju organizuju Zajednica Srba u Istri i pododbor SKD ”Prosvjete” u Umagu u saradnji sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, SNV-om, Savetom za nacionalne manjine RH, Istarskom županijom i vlastima tri navedena grada.

Za razliku od dosadašnjih gostiju iz brojnih mesta u užoj Srbiji, ovogodišnji dolaze iz Novog Sada, piše hrvatski portal Novosti.

Radi se o folklornom ansamblu ”Vila” koji od 1998. deluje u okviru KUD ”Železničar”, osnovanog davne 1934. godine. Repertoar ”Vile” baziran je na srpskoj narodnoj tradiciji, narodnim igrama, pesmama, običajima i materijalnoj kulturi, a u program su uključene i igre drugih naroda koji žive u Srbiji.

Ove godine Dani kreću iz Rovinja; na tamošnjem Trgu maršala Tita 17. avgusta od 19 sati održaće se prezentacija izrade figura od gline i etno tkanje Višnje Knežević, članice novosadskog Udruženja etno tkalja.

Isti raspored na snazi je i dan kasnije u Umagu na Trgu slobode, dok će u Puli 19. avgusta raspored biti nešto drugačiji.

Na Trgu Portarata od 10 do 13 sati bit će upriličena prezentacija izrade figura od gline i etno tkanje, dok će od 10 sati u Domu hrvatskih branitelja biti otvorena izložba radova akademske slikarice Sunčice Marković.

Nastup etno grupe ansambla ”Vila”, a onda i kompletnog ansambla ”Vile”, uz neizostavnu degustaciju vojvođanskog paprikaša počinje u 19 sati.

“Pripreme za Dane srpske kulture u punom su jeku”, rekao je za Novosti Cvetko Jovanović, predsednik tamošnjeg pododbora ”Prosvjete” i VSNM-a, ističući da je to značajan događaj za grad, njegove stanovnike i turiste.

“Svake godine na trgu se okupi preko 1000 ljudi, a atmosfera je fantastična. Kad završi službeni program, i naši i turisti uhvate se u kolo. Moram napomenuti da gradske vlasti pomažu manifestaciju, od postavljanja bine i snošenja troškova do prisustva na manifestaciji, a osim nas Srba koji živimo u Umagu, i naši sugrađani prihvatili su dana i uživaju u veselju zajedno s nama. Za sve ove godine nije bilo nijednog incidenta”, ističe Jovanović, koji očekuje da ove godine poseta bude i veća nego ranije.

Predsednik Zajednice Srba u Istri, Miomir Jeremić, očekuje da se ovogodišnji dani pokažu kao kvalitetna manifestacija prezentacije kulturnih zbivanja Srba u toh oblasti u Hrvatskoj.

Jeremić je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli ovu manifestaciju, te očekuje da će i ove godine, kako kaže, manifestaciju pratiti čelni ljudi gradova i županije, srpski predstavnici i diplomatski predstavnici Srbije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More