Neobično razgledanje Beograda: Upoznajte istoriju kroz najlepše ljubavne priče

Printscreen RTS.RS
23

Ivo Andrić, Miloš Crnjanski , Branislav Nušić , Petar Petrović Njegoš, Zagla i Badža, predstavljeni kao srpski Romeo i Julija, su junaci priča koje turisti i Beograđani mogu da čuju dok obilaze spomenike prestonice, piše rts.rs.

Najstarija zapisana ljubavna priča je o Zagli i Badži sa početkom 19 veka, koji su ljubav i pažnju razmenjivali putem jezika cveća uz pomoći dresiranog psa. Turistički vodič, Sanja Đoković vodi posetioce i pripoveda im ovu zanimljivu priču.

Oboje su govorili turski, pisati nisu znali, a sporazumevati se putem nekog trećeg, u to doba, nije bilo uputno. I tako se Zagla setio da se posluži starim haremskim jezikom udvaranja putem cveća, koje je u to doba svaka Turkinja, odnosno, svaka bula znala.

Prvo je u ovu lepu igricu uveo svog najboljeg prijatelja, svog četvoronožnog ljubimca, jedno malo kuče koje je „dresirao“. Potom mu je oko vrata vezao maramu i u tkaninu stavljao cveće koje ima neko svoje značenje.

Printscreen RTS.RS

Prvo je u maramu stavio struk karanfila, a karanfil po haremskom jeziku znači „znaj da si u mom srcu“. Ona njemu odgovara sa strukom nane, koja kazuje „davno na tebe mislim“. Zatim joj šalje stručak bosioka, a bosiljak znači „ti si moja, samo moja“. Odgovara mu nevenom koji poručuje „i ti si moj dragi“.

Zanimljive priče uz laganu šetnju i blagim povetarcem učinili su ovu turističku turu lakom i lepom za sve one koji su krenuli da upoznaju istoriju Beograda kroz ljubavne priče.

Tura je zanimljiva čak i Beograđanima, kao što kaže jedna od posetiteljki ove turističke ture. Uglavnom znamo o tragičnim i nemilim događajima koji su se odigravali u našoj prestonici, a ne znamo Beograd iz nekog lepšeg i zanimljivijeg ugla.

Tokom šetnje pričalo se i o ljubavi prema otadžbini. Sama ljubav je po sebi jedinstvena i različita, pa su i priče tokom šetnje upravo bile takve.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More