Ministarstvo kulture Crne Gore reagovalo zbog koncerta u Herceg Novom

Youtube printscreen Jovan 357
166

Ministarstvo kulture je reagovalo na koncert, koji je održan u okviru programa “Trg od ćirilice”, pre dve večeri u Herceg Novom. Njihovo reagovanje prenosimo integralno.

Crnogorska javnost je tokom jučerašnjeg dana svedočila raznorodnom multimedijalnom materijalu sa koncerta koji je održan u Herceg Novom. Samim tim, celokupan auditorijum bio je u prilici da vidi na koji se način krši čitav skup zakonskih odredbi, i to na manifestaciji javnog karaktera.

Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz, u takvim prilikama, gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podnijeti prijavu pred nadležnim organima.

Sigurni smo da postoji mnogo boljih načina za promociju domaćeg, regionalnog i šireg muzičkog stvaralaštva tokom sezone – dovoljno je videti, zapravo, ostale festivale na crnogorskom primorju. U tom duhu, ujedno, pozdravljamo i odluku Opštine Budva da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odstupi od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu.

No, na ‘programe’ nalik preksinoćnjem, Ministarstvo kulture i Država Crna Gora neće ćutati – naprotiv. Od sada, svako kome koncept ‘manifestacija kulture’ bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način kako je to regulisano propisima ove države.

Smotre kulture ne smeju biti izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se – kao u slučaju Herceg Novog – njima negira crnogorski identitet.

Žalimo što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, tim pre jer smo nedavno na istom mestu mogli da ispratimo festival sasvim drugačijeg tipa – koji u mnogo lepšem svetlu promoviše i taj grad i Crnu Goru”, zaključuju iz Ministarstva kulture.

Vlado Georgiev “zapalio” Herceg Novi: Zapevao “Tamo daleko”, a onda se zaorila cela Kanli kula (VIDEO, FOTO)

Izvor portalanalitika.me
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More