“Bečka kuvarica”, najmanji kuvar Evrope na izložbi u Staroj pazovi

Foto: Ilustracija
151

BEOGRAD – Najmanji štampani kuvar na svetu “Bečka kuvarica”, dimenzije dva puta dva centimetra, biće izložen u okviru postavke “Najstariji kuvari Evrope”, koja će biti upriličena u Biblioteci “Dositej Obradović” u Staroj Pazovi u okviru manifestacije “Gastro Srem 2019” 30. i 31. avgusta.

Najmanji kuvar na svetu je nastao oko 1900. godine u Beču, ima 136 strana i 100 recepata koji se mogu pročitati isključivo uz pomoć lupe.

Osim ovog, koji u Srem stiže iz Zagreba, gde se nalazi u privatnom vlasništvu stare ugostiteljske porodice Puntijar, u svetu postoje još tri štampana kuvara ovako malih dimenzija – dva se nalaze u Beču i jedan u Pragu.

U okviru izložbe “Najstariji kuvari Evrope” biće izložen i prvi srpski kuvar koji datira iz 1855. godine.

Turističko – gastronomska manifestacija “Gastro Srem” ove godine se održava pod sloganom “Srem na moderan način”, a ovogodišnje zaštitno lice je glumac Aleksandar Dunić.

Na ovoj manifestaciji proizvode će izložiti domaći proizvođači i gosti iz Srbije i regiona.

Biće izloženi mesni i mlečni proizvodi, vina, likeri, sokovi, rakije, med, džemovi, kolači.

Osim izložbenog programa ,Turistička organizacija opštine Stara Pazova koja je organizator manifestacije, pripremila je i bogar kulturno – umetnički program.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More