Građani Kosovske Mitrovice: Hrane za sada ima, nestašica lekova

FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
439

KOSOVSKA MITROVICA – U Kosovskoj Mitrovici za sada ima dovoljno namirnica, ali građani kažu da se već osećaju nestašice pojedinih lekova, ne samo u državnim već i u privatnim apotekama.

Takođe, Mitrovčani ističu i da je u severnom delu grada mirno i bez tenzija s komšijama Albancima, kojih najviše ima u delu grada poznatom kao Bošnjačka mahala.

Dragana Rašić iz severnog dela Kosovske Mitrovice je rekla Tanjugu da već nema pojedinih osnovnih lekova – antibiotika i analgetika, na primer jugocilina i urbazona.

„Već je sve otišlo. Cene su povišene u privatnim apotekama. Što se tiče naših lekova, zbog uvoza u prethodnih godinu dana, ako hoćemo da uzmemo lekove na recept, moramo da idemo u Rašku“.

Kako kaže, u centralnim delovima KiM već su od ranije poskupeli lekovi.

Hadžakić Bahrija iz severne Mitrovice je rekla Tanjugu da u privatnim apotekama ima lekova koje ona traži, ali da ih nema u državnim, gde mogu da podignu na recept.

„Evo, sad poslednji dinar dajem za lekove kod privatnika. Tu gde ja kupujem nisam primetila da su povećane cene“, kazala je ona.

Mitrovčanka iz južnog dela grada je rekla da nema svih lekova ni kod privatnika i da se već oseća nestašica, ali da apotekari nisu podigli cene.

„Nema svih lekova koje tražim, na primer, nema insulina 1 i 2, glukofaza, nifelata, lasiksa… U državnoj apoteci nema lekova, sad sam dala 1.000 dinara za lek za ešerihiju koli“, rekla Tanjugu.

FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Penzioner Zoran Katić kaže da je u severnom delu grada „sve pod kontrolom“ i da za sada ima dovoljno hrane i da među građanima nema tenzije.

„Imamo svega, niko nas ne dira za sada, sve je dobro. Ja radim na pijaci, juče su na tezgama zajedno prodavali i pazarili Srbi i Albanci i niko nikog nije dirao. To prave tamo oni u Prištini, da bi opravdali sebe, jer su izgubili“.

Katić je rekao Tanjugu da lekova nema samo u državnim apotekama i veruje da će i one uskoro biti snabdevene.

Smatra, takođe, da i humanitarna pomoć mora da prođe.

„Pa, kom opanci, kom obojci. Evo jutros su javili na televiziji da su jos dve države povukle priznanje nezavisnosti Kosova. Ako imaju fabriku i svoju proizvodnju, mogu da stave „Republika Kosovo“, ovako ne mogu ništa. Da smo mi nešto lobirali, pa da kažemo jesmo, ali nismo. Nego su oni davali pare i sad treba da se opravdaju pred svojim narodom“, kaže Katić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More