Preminuo poznati srpski pisac Dobrilo Nenadić! Ministar kulture izrazio saučešće ožalošćenoj porodici! (FOTO)

Foto: PrintScreen/YouTube
158

Poznati srpski pisac Dobrilo Nenadić (Vigošte, Arilje, 1940) preminuo je jutros u Arilju, saopštila je danas ariljska Biblioteka.

Njegova najpoznatija knjiga je roman “Dorotej”, po kome je 1981. snimljen i istoimeni film 1981. godine.

Foto: PrintScreen/YouTube

Osvojio je brojne nagrade : Nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu – za roman “Dorotej” 1978. i za roman “Despot i žrtva” 1999, nagradu “Meša Selimović” za roman “Despot i žrtva” 1998, a za isto delo dobio je i Prosvetinu nagradu, kao i nagradu Zlatni bestseler 1998. godine. Zlatni bestseler osvojio je i njegov roman “Brajan” 2000. godine.

Dobitnik je i Ordena rada sa srebrnim vencem, kao i Plakete kongresa voćara, kao agronom, imajući u vidu da je bio inženjer agronomije.

Dobrilo Nenadić je rođen u Vigoštu, u Arilju, gde će sutra biti i sahranjen u 14 časova, pišu “Novosti”.

Dobrilo Nenadić na velika je vrata uveo u naš roman potisnutu tematiku srednjeg veka, piše između ostalog u telegramu saučešća ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića povodom smrti pisca Dobrila Nenadića.

“U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima pisca Dobrila Nenadića.

Dobrilo Nenadić je na velika vrata uveo u naš roman potisnutu tematiku srednjeg veka. Od romana ”Dorotej”, antologijskog po svemu, do romana ”Despot i žrtva”, naši daleki preci su predstavljeni kao naši savremenici, pa smo ih razumeli i zavoleli”, piše u telegramu saučešća.

Vukosavljević dodaje da je “ovaj rođeni romansijer zalazio i u našu noviju prošlost, ali je doticao i osetljive teme našeg doba”.

“Znao je da splete priču, prohodnu ali duboku. Živeo je povučeno, ali su njegova najbolja dela bila i ostala vrhovi srpskog romana”, piše u telegramu saučešća.

Izvor Blic Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More