Crnogorska pravoslavna crkva: Poruka SPC je opasna, preteća i neustavna!

Foto: PrintScreen/YouTube
87

PODGORICA – Kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) reagovala je danas na stav Pravoslavnog episkopskog saveta Crne Gore da je Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji je utvrdila crnogorska vlada, bezakonje bez presedana, poručivši da je takva poruka protivustavna i preteća.

Na ranije danas održanom Svetostefanskom saboru u hramu Presvete Bogorodice, u manastiru Savina, Pravoslavni episkopski savet je konstatovao da umesto očekivanog Zakona o restituciji od komunista oduzete crkvene imovine, predloženi vladin zakon o slobodi veroispovesti je, kako su istakli, usmeren na razaranje jedine istinske Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Iz kanonski nepriznate CPC, međutim, upozoravaju da je takva poruka “protivustavna i preteća”, jer, prema rečima Steva Vučinića, Srpska crkva bi, ukoliko bude usvojen Zakon o slobodi veroispovesti, organizovala novi crkveno-narodni Sabor, sa ciljem donošenja odluke da se prostor Boke proglasi kao deo teritorije, koji bi bio van Crne Gore.

“Svetostefanski sabor je uputio jednu preteću, protivustavnu poruku, uperenu protiv ustavnog poretka ove zemlje, poruku upućenu vlastima, u slučaju da bude usvojen Zakon o slobodi veroispovesti koji bi trebalo da se nađe na dnevnom redu tokom jesenjeg zasedanja Skupštine, da će se organizovati novi Sabor, takozvani crkveno-narodni čiji će ciljevi biti upereni upravo protiv državnog jedinstva, tako što će doneti odluku kojom treba da se prostor Boke, nekadašnje austrougarske teritorije, proglasi kao deo teritorije koji nije unutar Crne Gore”, kazao je Vučinić za TVCG.

On smatra da je ta poruka veoma opasna i da bi vlast trebalo da reaguje.

“Upravo zato što je proces dezintegracije teritorijalne, koja na neki način promoviše SPC u Crnoj Gori, uzela toliko maha da se to ”ucijepilo u masama” i vrši jednu vrstu političkog pritiska koji je strašno opasan za državno i nacionalno jedinstvo i može da izazove teške i opasne posledice u budućnosti”, kaže Vučinić.

Vučinić je pozvao vlast u Crnoj Gori da, kako je naveo, moraju da upute ozbiljnu poruku SPC i da je “spreče da se bavi takvom vrstom delatnosti i da direktno radi protiv ustavnog poretka i jedinstva državnog i nacionalnog”.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More