Održan zbor građana: „Nismo protiv železare, ali želimo da se smanji stepen zagađenosti“

FOTO:Wikipedia
391

U Radincu kod Smedereva održan je zbor građana zbog „otklanjanja posledica zagađenja i sprovođenja ekoloških normi za minimum zdravog života u ovoj sredini“, prenosi Podunavlje.info.

Kako se čulo „ovo je nepolitički skup, protiv fabrike (železare) ne dejstvujemo, niti imamo želju da se ona zatvara, a i svi znamo da je to nemoguće“.

Rečeno je da je zagađenjem vazduha „koje prelazi dvostruke mere“ direktno izloženo 20.000 ljudi i još toliko sa znatno manjom emisijom zagađenja, ali da i one prelaze granične vrednosti.

„Želimo da se postave odgovarajući filteri odgovarajućih standarda i da se sprovedu ekološke mere koje će dovesti zagađenost u okvire dozvoljene zakonom. Želimo da merne stanice, koje su u bližoj istoriji bile funkcionalne i obaveštavale nas svakodnevno o nivou zagađenja, budu stavljene ponovo u funkciju. Skupili smo dosta potpisa (za peticiju), ali trebaće nam još. Rezultati iz Sedmog reona (deo sela najbliži fabrici) stižu sledeće nedelje. Do tada ćemo skupiti još potpisa i uz protestno pismo, uz priloge fotografija koje vizuelno potvrđuju veliki stepen zagađenja, uputiti na adrese nadležnih institucija, pre svega na republičke organe. Uputićemo i protestnu notu informativnog karaktera i kompaniji HBIS, da budu upućeni o delovanju, ako već nisu i reše sa državom ko će da finansira pomenuto. Ako se nadležni ogluše o naše molbe i zahteve u proteste ćemo krenuti i radikalnije. Ali, o tom potom“, rekli su pored ostalog inicijatori zbora.

Na skupu, kojem je prisustvovalo stotinak ljudi, uglavnom meštana Radinca, ali i predstavnika Vranova i drugih seoskih i prigradskih mesnih zajednica, čuli su se i disonantni tonovi u vezi sa brzinom i načinom rešavanja problema zagađenja.

Konačno, dogovoreno je da u naredna tri dana desetočlana delegacija ode na razgovor sa gradonačelnicom Smedereva, zatim da počnu aktivnosti oko organizacije protesta građana, uz istovremeno sakupljanje potpisa za peticiju. Na sledećem sastanku, naredne subote, trebalo bi precizirati datum protesta i videti šta je urađeno u prethodnoj sedmici.

Na bini u seoskom Domu kulture gde je održan zbor bili su okačeni transparenti: „Železara ubica“, „Gde su merne stanice“, „Železara = rak“, „Stavite filtere“, „Stop zagađenju!“

Kako je Danasu jutros potvrđeno, sastavljena je delegacija od predstavnika Radinca, Vranova i Ralje koja će kod gradonačelnice zahtevati hitan sastanak sa ministrom za zaštitu životne sredine oko rešavanja pitanja filtera, mernih stanica i šljake iz fabrike. Za sada Radinčani i Vranovci imaju oko 900 potpisa peticije.

 

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More