Lepa vest za ljubitelje barokne umetnosti u Beču: Izložba Karavađovih i Berninijevih dela (FOTO)

Muzej istorije umetnosti u Beču/Foto/Printscreen/You Tube
386

Od sredine oktobra će ljubitelji baroka imati prilike da u bečkom Muzeju istorije umetnosti posete izložbu  Karavađovih slika i Berninijevih skulptura uživajući u neodoljivom vizuelnom spektaklu iz prve polovine 17. veka.
Karavađo (1571-1610) i Bernini (1598-1680) su bili veoma značajne i uticajne ličnosti koje su stvarale u najplodnijem baroknom dobu u Italiji. Njihova dela su bitno oblikovala evropsko slikarstvo i vajarstvo, a ovaj stvaralački period opisuje revolucionarnu umetnost zlatnog doba novih ideja i pronalazaka u Rimu.

Dečak kojeg je ujeo gušter, Karavađo © Florenz, Fondazione Roberto

Fascinantne slike i skulpture prikazuju jake emocije – dramu i strast – na jedan prirodan i realističan način. Ljudska priroda i ljudske pobude su glavna tema i prožimaju oko 70 eksponata u muzeju. Među njima se nalaze i najpoznatija dela slikara Karavađa – „Narcis“, „Dečak kojeg je ujeo gušter“, „Sveti Jovan Krstitelj“ i skulptura vajara Berninija – „Meduza“.

Meduza, Bernini © Andrea Jemolo/ Sovrintendenza Capitolina, Musei Capitolini – Pinacoteca Capitolina, Rom

Iako se baš u Beču nalazi najvrednija kolekcija Karavađovih slika, ovom prilikom su izloženi i eksponati iz muzeja „Rijsk“ u Amsterdamu, Muzeja moderne umetnosti iz Njujorka, Luvra, Nacionalne galerije iz Londona, Firence i dr.
Izložba u Muzeju istorije umetnosti biće otvorena od 15. oktobra 2019. do 19. januara 2020. godine.

Izvor Nasiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More