Nemački sud odbio zahtev devojčice da peva u berlinskom horu dečaka

Foto: Ilustracija
291

BERLIN – Nemački sud odbio je zahtev devetogodišnje devojčice da se pridruži vekovima starom Berlinskom horu dečaka.

U obrazloženju presude Berlinski administrativni sud je naveo je pravo hora da izabere pevače jače od principa polne jednakosti.

Devojčica može da se žali na presudu.

Majka devojčice, koja je i njen advokat, tvrdi da su država i crkveni hor odbili da prime njenu ćerku u hor na osnovu polne pripadnosti i da je to rodna diskriminacija, prenosi AP.

Hor koji od osnivanja 1465. godine nikada nije primio nijednu devojčicu, odbacio je optužbe.

Hor navodi da bi devojčici bio ponuđen angažman da je pokazala izuzetan talenat i motivaciju i da se njen glas uklopio u zvuk hora dečaka.

Devojčica čije ime i poreklo nisu objavljeni, javila se na audiciju u martu ove godine i nije primljena.

Advokatk Suzan Breklajn izjavila je da je njena klijentkinja pevala u različitim dečijim horovima od 2016. do 2018. godine i da je bila odbijena čim se prijavila na audiciju, tako da joj nije data šansa da pokaže svoje znanje i umeće.

Decembra prošle godine dobila je pismo od šefa Akademije muzičke umetnosti da nikada neće biti primljena u hor dečaka. U horu ima 250 dečaka od pet do 25 godine, a podeljeni su u 11 horskih grupa. Dečaci koji su muzikalni ali nisu muzički obrazovani, dobijaju poduku bez plaćanja školarine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More