Napravili “wow” na plaži, Ivana okupila Srbe, Albance, Grce, Britance i Rumune (FOTO)

Pixabay
332

Nije tajna da turisti iz Srbije najviše vole Grčku kada se radi o destinaciji za letovanje, pa ni činjenica da dva naroda gaje izuzetno veliko prijateljstvo vekovima unazad, što je možda najizraženije bilo u Prvom svetskom ratu, kada je grčki narod na Krfu pružio utočište za više od 150.000 srpskih vojnika i civila.

Upravo zbog svega toga, čin srpskih turista u Kasandri, koji su nakon što su videli ogromnu hrpu đubreta na jednoj od plaža, rešili da se okupe i da istu očiste, zavređuje pažnju i veliko poštovanje.

Ivana Stanojević, Srpkinja koja godinama živi i radi u Solunu, bila je razočarana i ljuta zbog slike koju je zatekla na jednoj od najlepših plaža Kasandre, u zalivu Kanapica, između Glarokavosa i Ksenije. Naime, prirodna oaza, omiljena među meštanima i svim ljubiteljima divljih plaža, bila je zatrpana smećem nastalim kako zbog bahatosti i povećanog broja turista i kampera.

Foto: PrintScreen/Facebook

Kako nam je rekla, kada ju je prošao osećaj ljutnje, usledila je akcija. Tačnije, odlučila je da na stranci Live from Greece, gde je i jedan od administratora, podeli fotografije zagađene plaže, sa apelom da se svi oni koji vole prirodu i ovu plažu okupe i zajedničkim snagama očiste đubre. Istim povodom je kontaktirala i svoje prijatelje iz Grčke.

Foto: PrintScreen/Facebook

Rezultat je bio i više nego učinkovit. Okupila je osmoro ljudi, kojima se pridružilo još petoro na licu mesta. Različitih nacionalnosti, ali ujedinjenih ljubavlju prema grčkim plažama i moru, očistili su plažu i napunili čak 31 kesu za đubre otpadom i to za samo sat vremena! Prema Ivaninim rečima, kada je pozvala ljude u akciju, na samoj grupi je bilo dosta podsmeha, ali ona, njena majka, devojka sa kojom održava stranicu, njene kolege iz hotela, jedna devojka iz Srbije, jedna iz Britanije, jedan mladić iz Rumunije, dvojica Albanaca, kao i bračni par Grka, kao i Novosađani koji su im se pridružili na plaži, nisu mislili tako.

Foto: PrintScreen/Facebook

Da akcija nije ostala neprimećena od strane grčkih zvaničnika, svedoči i podatak da je lično predsednik mesne zajednice Paljurija došao i ličnim vozilom pokupio sve kese sa plaže.

Ivana je o ovome izvestila i sve članove grupe postom na stranici, navodeći da je misija obavljena, ali da se nada da će svi oni koji su njihov trud i rad posmatrali sa plaže, umeti da cene, te i da više neće prljati ovu prirodnu oazu.

Foto: PrintScreen/Facebook

“Sećate se one slike od pre neki dan? I od sledećeg dana? E pa nije nam bilo teško da se organizujemo i da pokupimo za svim onim nesavesnim ljudima koji ne shvataju da imamo samo jednu planetu i jedno more, nevezano čijim granicama pripada na karti! 31 kesa skupljenog đubreta! Sat uloženog vremena od strane 13 ljudi! Nas 8 plus petoro koji nam se pridružiše.

Predsednik mesne zajednice Paljurija će ujutru svojim ličnim vozilom da pokupi to i odnese sa plaže. Nadamo se samo da oni ostali koji su nas gledali sa plaže neće nastaviti sa bacanjem đubreta, iako je jedan krenuo da baci limenku, pa stao. Ljudska nekultura nema granice, univerzalna je i iz tog razloga nažalost teško pobediva. Na nama je da se borimo stalno protiv iste! Posebno se zahvaljujemo dvojici Novosađana na pomoći ako nas prate, odličan ste dali primer sopstvenoj deci kao i paru iz Seresa i jednom kamperu koji nam se takođe pridružio”, napisala je ona u grupi “Live from Greece”.

Foto: PrintScreen/Facebook

Ovaj gest grupe naših turista, koji su udruženim snagama sa strancima i lokalcima, vratili stari sjaj jednoj prirodnoj oazi dobar je pokazatelj kako je nekad potrebno samo malo truda, volje i rada, pa da se se stvari dovedu na svoje mesto. Jer, na kraju krajeva, priroda ne može sama sebe ni da očuva ni da sačuva ako joj barem malo ne pomognemo.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More