Posle “Miloša Velikog”, u planu i “Vožd Karađorđe”, Vučić najavio izgradnju još jednog auto-puta

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC
503

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas izgradnju još jednog autoputa koji će nositi ime Vožda Karađorđa.

“Imaćemo jedno iznenađenje o kome ću govoriti u svom svečanom govoru večeras, a to je autoput Vožd Karađorđe koji će spojiti Šumadiju sa istočnim krajem Srbije. Ovo će biti Šumadijski koridor”, rekao je predsednik Srbije prilikom obilaska autoputa Miloša Velikog.

Deonica autoputa “Miloš Veliki” spremna za saobraćaj, rasteretiće saobraćaj na Ibarskoj magistrali

Kako je predsednik istakao ovo će biti samo jedan u nizu novih autoputeva budući da se planira i gradnja autoputa ka Crnoj Gori.

Novi auto-put “Miloš Veliki” je na ponos cele Srbije i sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da se na ovaj put čekalo 74 godine.

Po dolasku na naplatnu rampu Obrenovac na auto-putu “Miloš veliki” koje će večeras biti pušten u saobraćaj, Vučić je izrazio zadovoljstvo što su na otvaranje autoputa „Miloš veliki” doputovali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori Andrija Mandić.

“Ovo što radimo, radimo da bismo se spojili sa braćom u Crnoj Gori. Veoma je važno ovo što smo radili i to je za ponos cele zemlje”, kazao je Vučić.

Kazao je da je više puta helikopterom obilazio autoput dok se gradio.

Ocenio je da ćemo u naredna četiri meseca imati “čep” na Ostružnici i u Bariču, ali da će se, nakon 18.decembra, pre Svetkog Nikole, otvoriti put do Surčina.

Ukazao je da je video petlju koja se gradi i da će na tom putu biti i jedan najlepši i najmonumentalniji most preko Save i Kolubare.

“Imaćete tada suštinski autoput Beogard- Čačak”, rekao je Vučić na naplatanoj rampi Obrenovac, koja je prva tačka obilaska autoputa “Miloš Veliki”.

On je kazao da je mnogo truda i napora celog naroda bilo potrebno i da se na ovaj put čekalo 74 godine.

“Znam da su još od 1991. godine obećavali kako će se izgraditi. Ljudi su, zbog toga, govorili, da svi lažu i da su svi isti”, objasnio je on.

U razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije CRBC Vučić je istakao da zahvaljujući predsedniku Kine Si Ðipingom Srbija napreduje brzo i dobro.

Predstavnici kineske kompanije izrazili su zadovoljstvo što mogu prisustvovati otvaranju puta.

Oni su izrazili nadu da će prijateljstvo dva naroda biti večno i da će se Srbija ekonomski razvijati sve više.

Predsednik je primetio da se najavljuje recesija u SAD, kao i negativan rast za neke evropske zemlje i istakao da Srbija, bez obzira što će to uticati i na nju, želi da podiže svoj rast, jer je mnogo zaostajala.

Za to će nam biti potrebna i podrška kineskih prijatelja, rekao je Vučić i zamolio ambasadorku Kine da predsedniku Siju prenese pozdrave, ali i poruku da srpski narod nikada neće zaboraviti to što su Kinezi uložili u Železaru Smederevo.

Predsednik je istakao da je zahvalan inženjerima, izvođačima, svima koji su učestvovali u izgradnji autoputa i ukazao da je sve to moguće kada ima novca.

“Pre to nije bilo moguće, ail možemo to posle 2014. godine i teških finansijskih reformi”, rekao je predsednik i dodao da je danas srećan jer su kineski partneri zainteresovani za gradnju puta Beograd – Zrenjanin, dok kineska firma gradi i deonicu autoputa Preljina – Požega.

Preneo je i da je dobio obećanje danas od kineskih predstavnika da će ta deonica biti otvorena pre kraja 2021. godine.

To znači da će se od Beograda do Požege stizati sa sat i 15, sat i 20 minuta, maksimalno, do Zlatibora za manje od dva sata, do Užica za sat i po …, istakao je Vučić

Predsednika su tu dočekali ministar finansija Siniša Mali, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, kao i kineska ambasadorka Čen Bo i predstavnici kineske kompanije CRBC koja je učestvovala u izgradnji.

Veliki broj medijskih ekipa će zajedno sa predsednikom, u otvorenim autobusima, po prvi put obići deonicu autoputa “Miloš Veliki” dugog 62,7 kilometara.

Kako je najavljeno, predsednik će se zaustaviti na nekoliko tačaka, a prva je isključenje za Ub gde će razgovarati s radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile tu deonicu, kao i s lovcima i ribolovcima iz Fazanerije Ub.

Na petlji Lajkovac-Valjevo, Vučić će prisustvovati predstavljanju turističkog potencijala koji se otvara novim autoputem i razgovaraće sa radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile tu deonicu.

Na toj lokaciji, prema najavama, trebalo bi da se obrati srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Kako je najavljeno, kod tunela Brančić, Vučić će obići Operativni centar za upravljanje saobraćajem i prisustvovati prezentaciji i degustaciji nacionalnih jela i pića sa područja povezanih autoputem “Miloš Veliki”, nakon čega će dati izjave za medije.

Kod petlje Ljig, predsednik Srbije obratiće se građanima i tom prilikom označiti početak puštanja u saobraćaj autoputa “Miloš Veliki”.

Taj deo autoputa “Miloš Veliki” od izuzetne je važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd, pošto će se od Obrenovca do Čačka stizati za sat vremena.

Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.

Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.

Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju, u saobracajnoj funkciji biti 103,06 km Autoputa E-763 Beograd – Južni Jadran.

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Izvor Blic Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More