Nemački i austrijski mediji nemilosrdno o hrvatskom primorju, “nameštaj iz doba Jugoslavije”

Foto: wikipedia
140

Mediji u Nemačkoj i Austriji, poput austrijskog “Presea” i nemačkog “Tagesšpigla”, objavili su članak dopisnika s Balkana Tomasa Rosera u kom je glavna tema bilo stanje hrvatskog turizma ove godine. Između ostalog, ističe se da je ove godine došlo manje turista u Hrvatsku, koja ima problem s visokim cenama i prljavštinom, kao i da prazni većinom ostaju privatni apartmani sa jednom do tri zvezdice.

Navodi se kako je Hrvatska godinama beležila porast broja turista, ali da su se ove godine stvar značajno promenile. Ministar turizma Gari Kapeli se teši time da su Portugal i Španija zabeležili još veći pad broja turista i ističe da se Hrvatska dobro drži u poređenju s njima.

Kraj rasta hrvatskog turizma

Ističe se kako u Ministarstvu turizma namerno ignorišu loše pokazatelje o broju turista i noćenja, kao i da se može naići na poluprazne trajekte, a sve to ukazuje na kraj turističkoj buma u Hrvatskoj. Sa druge strane, hrvatski mediji pišu o “sezoni otrežnjenja” i “kraju turističkog sna”.

U članku se podseća da je rast hrvatskog turizma bio utemeljen na problemima turske i severnoafričke konkurencije, kao i da prihodi od turizma čine oko petinu hrvatskog BDP-a.

“U očekivanju nastavka rasta povećan je broj kreveta u apartmanima, ove godine za 40.000 i to nakon povećanja od 60.000 prošle godine. Ponuda u međuvremenu značajno nadmašuje potražnju. Vremena stalnog povećanja broja turista su zasad prošla”, piše u članku.

“100 evra dnevno za garsonjere opremljene još u vreme Jugoslavije”

Postavlja se pitanje zbog čega je stao taj trend rasta, te se navodi kako Hrvatska ima prelepu obalu, ali i da su mnogi problemi turističkog sektora u Hrvatskoj domaće proizvodnje, prenosi hrvatski portal “Indeks”. Naročito se hrvatskom turizmu zamera to što za visoke cene nudi mnogo privatnih apartmana niskog kvaliteta, pa se događa da se od gostiju traži i više od 100 evra dnevno za garsonjere koje su opremljene još u vreme Jugoslavije. Hrvatska turistička ponuda uključuje i mnogo starih stanova u koje godinama nije investirano.

U članku se pominje i “Indeks”, a novinar navodi da ovaj portal “trezveno izveštava o problemima hrvatskog turizma i upozorava na probleme”.

Loš glas hrvatskog turizma

Turiste teraju i skupi parkinzi, kao i niz drugih stvari koje daju loš glas hrvatskom turizmu, poput skupljeg naplaćivanja ležaljki koje se nalaze u hladu drveta. Problem su i iznajmljivači koji na negativne komentare na internetu reaguju uvredama i pretnjama upućenima razočaranim gostima.

Restorani se pak muče s egzodusom radne snage iz Hrvatske, pa se sezonski radnici traže u poslednji tren izvan Hrvatske, navodi se. Predstavnici branše se žale na preveliko porezno opterećenje, a vlada je krajem juna najavila da će smanjiti PDV u turizmu s 25 na 13 odsto.

Turistički rast u Hrvatskoj se sada vraća kao bumerang, konstatuje se, pa se spominje kako je na obali sve više kriminala, kao i da nema dovoljno policije na terenu.

“U visokoj sezoni policija nije dorasla rastućem kriminalu. Takođe, ni izgradnja kanalizacije nije išla u korak sa porastom broja kreveta, zbog čega se sve veći broj fekalija izliva u more”, ističe se u članku.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More