Našim naučnicama nagrada Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju

Foto:PMF Novi Sad
536

Naučnice novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta dr Marija Lesjak, dr Ivana Beara i dr Nataša Simin i preduzetnica Bojana Mumović Peruško, takođe iz Novog Sada ‒ osvojile su, kao tim „FeJuice“, drugu nagradu za najbolju poslovnu ideju u oblasti hrane na prestižnom takmičenju Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju.

Finale takmičenja održano je u Budimpešti, gde se od početnih 75 timova iz Evrope, takmičilo šest najboljih u kategoriji „hrana”. Članovima žirija predstavljale su se inovativne poslovne ideje u formi poslovnog plana i prezentacije u trajanju od četiri minuta.

Novosadska ekipa je kao startap „FeJuice” predstavila inovativni proizvod ‒ sokove od voća i povrća za prevenciju i tretman anemije. Ideja za sokove je proistekla iz naučnoistraživačkog rada naučnica sa Prirodno-matematičkog fakulteta. Žiri je na osnovu kvaliteta tima, atraktivnosti ideje i potrebe tržišta za datim proizvodom dodelio najboljima novčane nagrade kao priznanje i podstrek za dalji razvoj njihovog poslovanja.

Nagrađene članice tima navode za Internet portal RTS-a da su se spremale duže od šest meseci. Posebno ističu mentorski rad sa profesionalcima iz sveta biznisa pod pokroviteljstvom Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju, koji su ih savetovali kako da do detalja razviju poslovni plan.

„Finale i dodela nagrada su samo šlag na torti iscrpnog procesa kroz koji smo stekle saznanja i veštine koje će nam pomoći u daljem razvoju posla”, kaže za naš portal Bojana Mumović Peruško.

Iako su se na takmičenje prijavile kao startap koji nema direktne veze sa fakultetom, Prirodno-matematički fakultet je doprineo njihovom uspehu zato što, kako one naglašavaju, motiviše svoje zaposlene da pronađu put ka komercijalizaciji svojih istraživanja.

Važnost iskustva u poslovnom okruženju

Pitali smo preduzetnicu Bojanu Mumović Peruško koliko je važno u jednom takmičarskom timu, pored profesora, imati i preduzetnika.

Ona smatra da je neophodno u timu imati i nekoga sa iskustvom u poslovnom svetu. „Profesori, pogotovo oni iz prirodnih nauka, nemaju iskustva u mnogim aspektima poslovanja koji su neophodni za uspeh, kao što su npr. marketing, prodaja, promocija, logistika itd. Za razvoj posla neophodne su različite veštine i zato sam kao iskusna preduzetnica deo `FeJuice` tima”, objasnila nam je.

Članice tima se nadaju da će ishod velike kliničke studije o delotvornosti napitaka, koja je u fazi priprema, biti više nego pozitivan. Za studije su potrebna znatna sredstva, a kako naglašavaju, prihod od dobijene nagrade dobra je polazna osnova.

Na naše pitanje o tome kakve su mogućnosti da se u slične projekte u budućnosti uključe i studenti novosadskog PMF-a, profesorke Simin, Beara i Lesak odgovaraju da one studente stalno podstiču da razvijaju preduzetnički duh.

„Insistiramo da uoče veliki komercijalni potencijal u svakom otkriću iz bazičnih nauka. Zasad na fakultetu nema sličnih projekata koji bi uključili studente. S obzirom na to da je koncept koji povezuje preduzetništvo i prirodne nauke veoma popularan danas u procesu obrazovanja i da predstavlja trend u inostranstvu, očekivano je da će se i kod nas na fakultetu pojaviti slični projekti”, zaključuju naše sagovornice.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More