Šalteri postaju prošlost! Plaćanje poreza u elektronskom formatu

Ova novost bi smanjila broj zaposlenih na šalterima

Foto: Printscreen/Youtube
138

U martu ove godine Poreska uprava uvela je elektronska uverenja, što građanima omogućava da taj dokument nabave ne izlazeći iz kuće, za samo nekoliko minuta.

Od uvođenja elektronskih uverenja prošlo je nekoliko meseci, a podaci Poreske uprave pokazuju da se dnevno izdaje oko 500 takvih dokumenata. Njihovo uvođenje time je smanjilo broj ljudi na šalterima za toliko ljudi. Od toga korist ima i PU i svaki poreski obveznik.

“Pre svega poreskom obvezniku se smanjuju troškovi, a takođe je važno što to uverenje dobija trenutno, naravno, ukoliko je izmirio svoje poreske obaveze”, kaže za Prvu TV Saša Dulić, pomoćnik direktora Poreske uprave iz Sektora za informacione i telekomunikacione tehnologije.

Obveznici na portalu E-porezi pristupaju pomoću kvalifikovanog elektronskog sertifikata.

“Zatim poreski obveznik podnosi zahtev za elektronsko uverenje i ako sistem utvrdi da on nema poreski dug izdaje se uverenje u obliku PDF dokumenta koji može da preuzme i odštampa. Tako odštampani dokument nosi i prilaže negde gde je i do sada nosio taj dokument”, kazao je Dulić.

Međutim, na tom dokumentu nema potpisa ni pečata.

“Na dokumentu postoji kod za proveru njegove autentičnosti i neko ko ne veruje u verodostajnost dokumenta može na sajtu PU unoseći taj kod da se uveri u to“, ističe Dulić.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More