Vlada nemačke odlučila: Ukida se porez na solidarnost

AP Photo/Michael Sohn
199

Vlada nemačke kancelarke Angele Merkel odlučila je danas da većinu poreskih obveznika oslobodi od poreza na solidarnost koji je uveden posle ponovnog ujedinjenja zemlje.

Prema nacrtu zakona nemačkog ministra finansija Olafa Šolca, oko 90 odsto poreskih obveznika od 2021. godine više neće biti oporezovano nametom od 5,5 odsto, koji je bio pridodat porezu na dohodak, prenosi agencija Rojters.

Saopšteno je i da će još 6,5 odsto poreskih obveznika ubuduće plaćati umanjen iznos tog poreza.

Porez na solidarnost se prvenstveno koristio za podršku ekonomskom razvoju u siromašnijem istočnom delu države, koji je ranije bio Nemačka Demokratska Republika pod komunističkom vlašću do pada Berlinskog zida u novembru 1989. godine.

“Danas je značajan dan na putu ka ostvarenju nemačkog jedinstva. Troškovi ponovnog ujedinjenja u velikoj meri su privedeni kraju”, izjavio je Šolc.

Konzervativci, na čelu sa nemačkim ministrom ekonomije Peterom Altmajerom, žele da se porez na solidarnost u potpunosti ukine do 2026. godine.

Nemačko ministarstvo finansija je saopštilo i da će promene rezultirati sa oko 10 milijardi evra poreskih olakšica za građane od 2021. godine, koje bi se do 2024. godine povećale na oko 12 milijardi evra.

Taj porez je prošle godine doneo saveznom budžetu prihode od 18,9 milijardi evra, saopštilo je ministarstvo.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More