“Dobri čovek”, predstava po tekstu Branislava Nušića u bečkom “Akzent” teatru

Foto: PrintScreen/YouTube
212

Kabaretska predstava “Dobri čovek” rađena je po tekstu svojevrsnog dnevnika koji je Branislva Nušić pisao krišom dok je robijao u Požarevcu zbog “teškog” prekršaja – satirične pesme “Dva raba”. U zatvoru je proveo godinu dana, od čega veliku većinu u samici. Uprkos tome smogao je snage i hrabrosti da zabeleži svoja razmišljanja o situaciji u kojoj se našao, ali i  svetu i Srbiji, i sve to na sebi svojstven način – blakonakolno i sa puno ironije.

Predstava je britka, satirična, duhovita i “gađa” u sam centar srpskog mentaliteta, koji se po svemu sudeći ne menja već stotinama godina i svaka misao je aktuelna, kao da je napisana danas.

“Varoš spava al badava”, Nušićijada u Ivanjici

Premijerno izvođenje predstave održano je 28. novembra 2018. u Narodnom pozorištu u Beogradu, što je ujedno bio i prvi put da su uopšte ovi Nušićevi tekstovi izvedeni na sceni. Publika će imati jedinstvenu priliku da sazna više i o nekim drugim stranama života jednog od najvećih pisaca sa naših prostora.

Branislav Nušić rođen je 8.oktobra 1864. u Beogradu, kao Alkibijad Nuša, u cincarskoj porodiciĐorđa i Ljubice Nuše. Svima nama poznat je kao najveći srpski komediograf svih vremena, pisac drama, romana, priča i eseja, kao upravnik, diplomata, novinar, začetnik retorike u Srbiji ali i kao jedan od roditelja 1300 kaplara. Pored svega nabrojanog, bio je i veliki vizionar i najprecizniji zapisničar srpskog mentaliteta, srpskog duha i naravi, što ga čini besmrtnim.

Diplomirao je na pravnom fakultetu u Beogradu, a tokom studija je neko vreme proveo u Gracu.

Sa samo devetnaest godina, još tokom studija, 1883. godine napisao je svoju prvu komediju “Narodni poslanik” i pokazao ne samo fantastično razumevanje društvenih prilika, već i dragocenu prizmu kroz koju ih posmatra, kao i sjajnu veštinu pisanja. Neko vreme radio je u državnoj službi iz koje je crpeo beskrajni materijal za pisanje o nesavršenosti sistema, birokratiji i mentalitetu ovog područja.

Predstava će se održati u Beču, 29. septembra u Teatru “Akzent”, Theresianumgasse 18 u 19h i 30.

U glavnim ulogama su poznati i proslavljeni srpski glumci Ljiljana Blagojević, Branisalv Tomović, Vesna Stanković.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More