Otkriven spomenik doajenu nacionalne televizije

Foto: printscreen/ RTS
210

RTS slavi 61. rođendan, kada je Televizija Beograd iz studija na Beogradskom sajmu počela da emituje eksperimentalni program, a tim povodom sinoć je otkriven otkriven spomenik doajenu televizije Mići Orloviću ispred zgrade RTS-a u Takovskoj 10.

Spomenik su svečano otkrili Oliver Mlakar i supruga Miloja Miće Orlovića Ljiljana Orlović.

Još jedan od legendarnih televizijskih voditelja Oliver Mlakar rekao je prilikom otvaranja spomenika da mu je čast što može da otkrije spomenik Mići.

“Sećanja su prekrasna. To su bili dani kada smo mnogo radili zajedno. Družili smo se i bili smo uspešni. To se neće nikada zaboraviti”, rekao je Mlakar.

Istakao je da između ih dvojice nije postojalo rivalstvo.

Otkriven spomenik Mići Orloviću

“On je bio ljudina. Doista smo se voleli kao dragi pijatelji i niko se nije želeo istakuti na račun drugoga. To me je veselilo”, naveo je Mlakar.

Mićina supruga Ljiljana je navela da su pre više od pola veka počeli važni koraci za čovečanstvo koji su postali Mićina profesija i u koje je uložio svoj dah, razum, govor, vid…

“Njegov princip je bio da razlikuje ono što se može od onoga što se ne sme”, rekla je Ljiljana.

Oni koji su sa Mićom Orlovićem godinama realizovali brojne emisije još jednom su mu odali počast. Sećanja nisu štedeli.

Kompozitor Vojkan Borisavljević je rekao da ga pamti kao veoma dobrog pevača a producent TV Zagreb Srđan Bužančić je naveo da će Mićin odnos prema ekipi bio ispunjen čovečnošću, što se danas izgubilo.

Među prijateljima i inicijator postavljanja skulpture, Tanasije Katanić, direktor “Prizme”.

“On je bio jedan divan čovek, on je bio magija, on je bio nešto što je neponovljivo”, naveo je Katanić.

Prvi voditelj, prvog Dnevnika, prvog dana emitovanja Televizije Miloje Mića Orlović (1934-2013) ovekovečen je u skulpturi – spomeniku koji je dar Tanasija Katanića (“Prizma” iz Kragujevca) Radio-televiziji Srbije. Autor skulpture je istaknuti vajar Nebojša Savović Nes, dugogodišnji realizator mermerne ornamentike na Hramu Svetog Save u Beogradu.

Skulptura Miće Orlovića je od kamena, visine 1,92 centimetra na postolju i prikaz je voditelja na sceni, rađen prema jednoj od najkarakterističnijih njegovih fotografija iz obilja foto-materijala.

Zahvaljujući Skupštini grada i drugim relevantnim gradskim institucija, skulptura doajena Televizije Beograd dobila je pravo mesto u Beogradu.

Mića Orlović imao je fantastičan, prelep bas sa hiljadama nijansi. Završio je Filološki fakultet i postao televizijska zvezda. Toliko je bio popularan da je šezdesetih godina morao da se pojavi u Dnevniku da bi demantovao glasine da su ga pregazila kola.

Njegov talenat za glumu prepoznale su svetske producentske kuće još pre nego što su ga videli gledaoci. Bil Barns, jedan od američkih savetnika našim televizijskim pionirima, rekao je da ni oni, tamo u Americi, nemaju tako kompletnu ličnost na ekranu.

 

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More