U ovoj banji se traži krevet više: “Došla sam sa štapom, i dva dana nosila i bacila”

youtube printscreen rts.rs
460

Sa vodom najtoplijom u Evropi Vranjska banja je i ove sezone, interesantna turistima iz zemlje i inostranstva. Kapaciteti su skoro pupunjeni, a u Bujanovačkoj banji, letnja sezona je počela tek ovog meseca, jer je gostiju bilo malo, piše rts.rs.

Bogata je banja prirodnim lepotama, borovom šumom, toplom vodom. Njena lekovita svojstva privlače goste iz svih krajeva Srbije i bivših jugoslovenskih republika.

“Mene privlači pre svega, banja, voda, blato, osoblje prijatno”, kaže Pavle Ognjanović iz Golubca.

Krstana Nikolić iz Futoga kaže da 21 godinu dolazi u banju.

“Ja sam nastradala, i došla sam sa štapom, i dva dana nosila i bacila”, ispričala je ona.

Ukupni smeštajni kapaciteti su 200 kreveta u Specijalnoj bolnici i privatnom smeštaju, a popunjeno je skoro sve.

“Mi imamo 119 ležajeva na raspolaganju, evo danas imamo 100 gostiju. Svakim danom se traži ležaj više, soba više”, rekla je Slađana Stošić, direktor Specijalne bolnice u Vranjskoj banji.

Voda u Vranjskoj banji je najtoplija u Evropi, lekovita, visokoalkalna, sumporna, mineralna. Slična svojstva ima i voda u Bujanovačkoj banji, koja se nalazi na 25 kilometara odavde. Pored vode, lekoviti su i blato i gas.

Lekovito blato, gas ugljen dioksid i termomineralna voda pomažu pacijentima sa raznim oboljenjima.

“Reumatska oboljenja, neurološka oboljenja, stanja posle povreda, ginekološka oboljenja, kožna oboljenja. Stvarno ima širok spektar dejstva”, kaže Suzana Pešić, fizioterapeut.

U Bujanovačkoj banji kažu da je sezona počela tek ovog meseca, na početku je bilo malo gostiju. Trenutno je popunjeno 70 odsto kapaciteta, a dosta gostiju se leči i ambulantno i Srbi, Albanci i Makedonci.

Izvor rts.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More