Svaka čast! Đaci iz Srbije briljirali u Moskvi, a tek kad čujete kakav su zadatak imali! (FOTO)

188

Tim srednjoškolaca iz Srbije osvojio je drugo mesto i srebrnu medalju na Međunarodnom hemijskom turniru u Moskvi. Srbiju su predstavljali učenici Matematičke gimnazije, Trinaeste i Treće beogradske gimnazije.

Filip Koldžić je osvojio drugu nagradu po posebnom plasmanu, a Mihailo Milošević i Dunja Arsenijević treću nagradu po pojedinačnom plasmanu.

Međunarodni hemijski turnir (International Chemistry Tournament – IChTo) je takmičenje koje se održava na prestižnom Univerzitetu Lomonosov u Moskvi, a učestvuju timovi srednjoškolaca iz celog sveta.

Tim Srbije su ove godine činili: Filip Koldžić, Mihailo Milošević i Branka Krnjaja iz Matematičke gimnazije, Dunja Arsenijević i Stefan Mitrović iz Treće beogradske gimnazije i Jelena Ivković iz Trinaeste beogradske gimnazije.

Filip Koldžić je osvojio drugu nagradu po posebnom plasmanu, a Mihailo Milošević i Dunja Arsenijević treću nagradu po pojedinačnom plasmanu.

Tim je ekipno osvojio drugo mesto i srebrnu medalju. U finalnu Turnira, tim Mađarske je bio prvi, a Singapur treći.

Takmičenje se održavalo od 20. do 25. avgusta.

Takmičari ne rešavaju računske zadatke, već se bave važnim problemima moderne hemije.

Nekoliko meseci pre samog turnira objavljuju se problemi čija rešenja takmičari treba da predstavljaju u Moskvi.

Problemi nemaju jedinstveno rešenje, podstiču takmičare na kreativnost i zahtevaju znanje izvan okvira materije koja se obrađuje tokom srednje škole i osnovnih studija hemije.

Neki od ovogodišnjih problema za koje se tražilo rešenje bili su osmišljavanje pametnog pakovanja za hranu koje će detektovati kvarenje hrane i određivanje sadržaja arsena u živim ćelijama organizma.

Na samom turniru, tokom četiri dana timovi predstavljaju svoja rešenja problema i osporavaju rešenja protivnika.

Kako takmičenje pokriva izuzetno napredno gradivo, učenici se uz pomoć mentora zajedno spremaju mesecima.

Ovo je trenutno jedino međunarodno takmičenje iz hemije na kojem učestvuje Srbija, izuzev Međunarodne hemijske olimpijade.

Ovi mladi ljudi su ponos Srbije: Znanjem beleže uspehe vredne divljenja (FOTO)

Izvor rts.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More