Dodeljene nagrade na “Trgu od ćirilice” u Herceg Novom

Youtube printscreen Trg od ćirilice
82

Na “Trgu od ćirilice” u Herceg Novom, uz crkvu Sv Arhanđela Mihaila dodeljene su nagrade “Pečat hercega Šćepana” Milu Lomparu, a “Ćiriličnik” Srpskoj književnoj zadruzi, pišu Novosti.

Milu Lomparu, profesoru beogradskog Filološkog fakulteta, nagrada je dodeljena uz obrazloženje Upravnog odbora i žirija “Trga od ćirilice” u kome je između ostalog navedeno da on, “svojim ukupnim delom i pregalaštvom na polju srpske književnosti i kulture spada u sam vrh naše savremene misli i dostojan je ovog visokog priznanja. Književno-istorijski opus Mila Lompara, svojom širinom i izuzetnošću, već dve i po decenije nalazi se u žiži interesovanja naučne i intelektualne javnosti”. Odluku o nagradi saopštio je književnik Budimir Dubak.

Nagrada „Ćiriličnik” dodeljuje se srpskim kulturnim institucijama, a Srpska književna zadruga zaslužila je kao najstarija je izdavačka ustanova u Srba, osnovana 1892. pa u kontinuitetu traje već 127 godina, podsetio je Dubak.

U Žiriju „Trga od ćirilice” ove godine su bili Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (predsednik) i kao članovi protojereji-stavrofori Radomir Nikčević i Slobodan Zeković, protojereji Nikola Todorović, kao i književnici Budimir Dubak, Radomir Uljarević, Želidrag Nikčević i Novica Đurić.

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More