Srpski intelektualci slobodno u Crnu Goru?! “Verujem na reč, ali ne bih proveravao”

Foto: PrintScreen/YouTube
407

Verujem ja Nuhodžiću na reč, ali ne bih proveravao da li mi je zaista dozvoljen ulazak u Crnu Goru – bio je jedini komentar akademika Matije Bećkovića na tvrdnju Mevludina Nuhodžića, crnogorskog ministra policije, da njemu nikada nije bio zabranjen ulazak u ovu državu.

Naime, poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović upitao je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore 15. jula “zašto je donesena i zašto još nije ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru srpskim intelektualcima Matiji Bećkoviću, Aleksandru Rakoviću, Čedomiru Antiću i Dejanu Miroviću”. Pet sedmica kasnije, ministar Nuhodžić je odgovorio da “nikakve zabrane nema”.

“Nema nikakve zabrane, niti je ona postojala, za ulazak Matije Bećkovića, Aleksandra Rakovića, Čedomira Antića i Dejana Mirovića. Postojala je jedna negativna bezbednosona procena o jednom licu, ali više nije ni njemu zabranjen ulazak u Crnu Goru. U policiji ne postoji nikakav spisak nepoželjnih osoba”, navodi se u odgovoru Mevludina Nuhodžića, ministra policije, koji su objavili pojedini mediji u Crnoj Gori.

I dok akademik Bećković ne želi da proverava verodostojnost Nuhodžićevih navoda, istoričar Čedomir Antić, jedan od zabranjenih, rekao je za “Blic” da “u Crnu Goru nikada nije išao da letuje”.

“Išao sam u Crnu Goru da budem u službi srpskog naroda. Biću tamo kad i evropskom Norijegi, Milu Đukanoviću, dođe kraj”, naveo je istoričar Antić.

Prema njegovom mišljenju, očekivao je tu promenu jer su prošle sve proslave stogodišnjice oslobađanja i ujedinjenja.

“Isturili su potpuno beznačajnog čoveka da to iznese u javnost, a njima su sada na meti Vlado Georgiev, Herceg Novi, Budva”, konstatovao je istoričar Antić i dodao da je “metodologija crnogorskog režima šovinizam i nacionalizam, iako se pokazalo da samo 14 odsto stanovništa podržava njihov projekat crnogorske nacije”.

Naglasio je Antić da “crnogorski režim i Đukanović osporavaju pravo na postojanje srpskom narodu”.

Početkom novembra prošle godine domaći mediji su objavili da je pomenutim srpskim intelektualcima zabranjen ulazak u Crnu Goru i to zbog proslave 100 godina ujedinjenja Srbije i Crne Gore i Podgoričke skupštine. Od tada pomenuti srpski intelektualci nisu dolazili u Crnu Goru jer su mislili da im je zabranjen ulazak. Tu informaciju ranije je potvrdio i Duško Marković, crnogorski premijer.

NEOZBILJAN ODGOVOR

Univerzitetski profesor Dejan Mirović, koji je takođe na spisku zabranjenih, rekao je da je očigledno “iz neozbiljnog odgovora ministra policije na poslaničko pitanje, da sam ja ta osoba za koju je navodno procenjeno da sam ugrožavao državu”.

“Samo tako su mogli da objasne moje vraćanje sa granice kada sam krenuo da posetim majku i brata u rodnom Ulcinju i zemlju u kojoj moji Kuči žive vekovima. U tom kontekstu, ako je u mom slučaju zabrana trajala navodno mesec dana, zašto mi je posle toga MUP odbio žalbu na zabranu ulaska? Nije valjda da ministar još ne zna za taj dokument koji je potpisala njegova zamenica? Ili se sada u maniru Bebe Popovića smišljaju novi medijski trikovi koji treba da sakriju očigledno?”, upitao je Mirović, a prenosi portal “in4s”.

GEORGIEV NA METI
Posle zabrane intelektualcima iz Srbije da uđu u Crnu Goru, na meti vlasti našao se i pevač Vlado Georgiev i humanitarni koncert “Za naše Kosovo i Metohiju” održan 12. avgusta na Kanli-kuli u Herceg Novom u organizaciji Fondacije “Delije”, a povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina od Kosovske bitke. Georgiev je otpevao “Tamo daleko”, a Ministarstvo kulture Crne Gore je najavilo krivičnu prijavu protiv organizatora humanitarnog koncerta i to zbog, kako se navodi, “kršenja niza zakonskih odredaba, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i političkih i nacionalističkih poruka”.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More