“Nezavisne”: NASA potvrdila, lista projekata falsifikovana

Foto: facebook/ Kuća za svu našu decu
160

Lista na kojoj je navedeno da je projekt Dejana Lukića iz Broda prihvaćen za lansiranje nanosatelita je fabrikovana, potvrdila je “Nezavisnim” Ane Svit, izvršna direktorica Programa za lansiranje NASA, koja je raspisala konkurs na koji se taj dečak navodno prijavio, prenosi rtvbn.com.

Njoj smo proslijedili listu koju je porodica dečaka objavila na Facebook profilu, a za koju tvrde da dokazuje da je projekt Dejana Lukića prihvaćen.

“Nažalost, lista koju ste mi poslali, koja počinje s brojem 921, pomalo liči na listu izabranih projekata Inicijative za lansiranje nanosatelita, ali vjerujem da je ta stranica falsifikovana od strane trećeg lica. Inicijativa pruža prilike za projekte nanosatelita organizacijama iz SAD. Projekti izvan SAD ne mogu biti podneseni u okviru Inicijative”, rekla je Svit.

Dodala je da Međunarodna svemirska stanica nudi mogućnosti za razmeštanje neameričkih satelita, ali da se tu ne radi o projektu koji je deo ove inicijative NASA, već da bi se trebalo obratiti Evropskoj svemirskoj agenciji.

U NASA su nam rekli da im se Dejan može obratiti, da će im biti drago da ga saslušaju i da mu prosledimo kontakte.

Nakon što smo to uradili, dečakova porodica je tvrdila da je email adresa koju smo im poslali lažna, posle čega smo im preporučili da odu na internet stranicu NASA i odatle kontaktiraju gospođu koja je izrazila spremnost da se čuje s dečakom.

Ono što i dalje ostaje nejasno, s obzirom na to da se radi o veoma sofisticiranoj prevari, je ko je dečaka i njegovu porodicu obmanuo na ovaj način te kako se zvanične institucije koje su primile dečaka nisu raspitale o autentičnosti projekta koji je Dejan navodno dobio i koje su trebale da finansiraju.

Takođe, ostaje i pitanje da li je neka zvanična institucija već dala finansijska sredstva te da li u ovoj prevari ima elemenata krivičnog djela.

Dejanova majka Dijana Ždrnja tvrdi da je njen sin zaista dobio ovaj projekat od NASA te da smo mi objavili lažnu priču, zbog koje je najavila podnošenje krivične prijave protiv novinara i “Nezavisnih”.

“Bez dokaza, napisi da je ovo laž neće proći bez suda, jer to nije mala stvar. Pompu nećete stvarati na maloljetnom dječaku. Kontaktirajte gospodina Dalasa iz NASA koji ima cijelu listu, čak i komsija iz Zagreba! Svaki napis da je riječ o laži o ovome, bez potkrijepljenih činjenica i dokaza, ići će na sud”, napisala je Ždrnja u emailu koji nam je prosledila.

Inače, radi se o projektu koji je objavljen u avgustu prošle godine, a zaključen je 20. novembra 2018. Prema propozicijama, pravo na prijavu imale su neprofitne organizacije i obrazovne institucije akreditovane u SAD, a projekat je pokrenut s ciljem kako bi se na NASA lansiranjima u svemir u periodu od 2019. do 2022. godine našlo mesta i za minisatelite manjih organizacija.

Prema pravilima projekta, radi se o satelitima veličine 10x10x11 centimetara, mase između 12 i 14 kilograma. NASA obezbeđuje troškove lansiranja, koji iznose oko 300.000 dolara po satelitu, a ostatak bi trebalo da snosi institucija koja je podnela aplikaciju i njeni sponzori.

Izvor rtvbn.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More