Počinje gradnja auto-puta od Beograda do Sarajeva

Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/ M.Mirčetić
97

BEOGRAD – Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović održala je danas u vladi pripremni sastanak sa turskom kompanijom Tašjapi o izgradnji autoputa Sremska Rača – Kuzmin i najavila da će do kraja ove sedmice početi pripremni radovi za novi most na Savi u Sremskoj Rači, čime počinje gradnja autoputa Beograd – Sarajevo.

“Tašjapi počinje pripremne radove, a zatim i radove, na deonici za koju je dobio građevinsku dozvolu, za izgradnju autoputa između Beogada i Sarajeva. To je važan korak”, rekla je Mihajlović Tanjugu posle sastanka.

Deonica Sremska Rača-Kuzimin duga je oko 18 kilometara, a vrednost radova iznosi oko 220 miliona evra.

Podsetila je da je komercijalni ugovor sa Tašjapijem potpisan u decembru 2018. i da je završeno sve što je neophodno da bi radovi mogli da počnu.

Na gradilištu je već 1.000 radnika spremno da počnu da rade i za radnike je napravljen kamp.

“To je pravi simbol i dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje i prijateljskih odnosa dva predsednika Srbije i Turske. Očekujem u oktobru i predsednika Turske Erdogana, koji će posetiti to gradilište”, rekla je Mihajlović.

Tašjapi, dodaje, radi i projektno-tehničku dokumentaciju za drugi deo prstena ka BiH, a to je doenica Požega – Kotroman u dužini od 63 km, a procenjena vrednost tog dela je oko 800 miliona evra.

“Sa Tašjapijem počinjemo uskoro i rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin, nadamo se da ćemo na jesen i to pokrenuti”, dodala je potpredsednica vlade.

Srbija izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More