Svetski mediji o rudama Srbije: Zaboravljeni kraj bivše Jugoslavije najbogatiji u Evropi

Foto: PrintScreen/YouTube
518

Neki procenjuju da najveće rezerve litijuma na kontinentu – metala koji se koristi za baterije – leže u Srbiji. Težak deo možda će biti njegovo izvlačenje, piše Blumberg.

Stari skuter koji se probijao kroz tmurno letnje popodne donosio je namirnice i šaku novca u kuću Saše Antića. Kao i mnogi njegovi susedi, 30-godišnji Srbin već neko vreme nema posao, tako da se porodica oslanja na penziju njegove majke.

Ipak, zakopana ispod zemlje ovog zaboravljenog kraja bivše Jugoslavije je perspektiva da postane novi evropski front u ekonomskoj bici sa Azijom. Geolozi istražuju brdoviti pejzaž u potrazi za metalom koji postaje sve prisutniji u savremenoj tehnologiji: litijumom.

“Bilo bi božanski ako mogu dokazati rezerve litijuma”, rekao je Antić, dok je njegova majka brojala dinare koje joj je predao trgovac koji im dostavlja i mleko, peciva i puter u Klinovac, zaselak koji čine štale, kamene kuće i više koza nego automobila. “Ovo je najmanje razvijeni deo Srbije i mi smo u ćorsokaku.”

Globalna potraga za litijumom je u jeku, dok kompanije žele da smanje upotrebu fosilnih goriva. BloombergNEF procenjuje da će tokom sledećih 11 godina potražnja litijumskog materijala za baterije porasti osam puta. Procenjene rezerve litijuma u Srbiji su najveće u Evropi, a nezasiti apetit za baterijama koje napajaju sve, od ajfona do Tesla automobila, podstiče želju kompanije Rio Tinto Group da istraži mogućnost njegovog iskopavanja.

Predsednik Aleksandar Vučić u februaru je litijum nazvao “jednom od najvećih nada za Srbiju” i pozvao kompanije da ubrzaju posao kako bi pokrenule proizvodnju.

U jezgru litijumskih snova Srbije nalazi se zemaljski ekvivalent kriptonita – izmišljene stene sa Supermenove rodne planete – otkriven 2004. Mineral nazvan „jadarit“, po dolini Jadar, ima hemijsku strukturu kao jedinjenje koje se može koristiti da uništi moći superheroja. Sadrži litijum i bor koji se koristi u keramici, đubrivima i izolaciji.

U centralnoj i istočnoj Evropi, Češka i Austrija takođe proučavaju potencijal iskopavanja litijuma. Rumunija ponovo otvara rudnike za retke zemaljske minerale. I međunarodne kompanije šire proizvodnju baterija u regionu, uključujući Dajmler AG i Johnson Matthei Plc u Poljskoj.

Ali, litijumska energija u Srbiji, ako se može profitabilno izvlačiti, dovoljno je velika da pomogne kontinentu da se takmiči sa azijskim razvojem, posebno u Kini, trećem najvećem svetskom proizvođaču litijuma i vrhunskom proizvođaču litijum-jonskih baterija.

Rio Tinto, jedna od najvećih svetskih rudarskih kompanija, i istraživač sa sedištem u Australiji Jadar Lithium Plc testiraju koliko litijuma ima u Srbiji. Rio Tinto je odbio da komentariše. Jadar Lithium, koji obuhvata grupu nepoznatih investitora koje zastupa JPMorgan Chase & Co, odbio je da tačno precizira gde istražuju.

Optimističke procene vlade i preliminarno istraživanje pokazuju da u Srbiji može biti čak 200 miliona tona rezervi, dok američki Geološki institut kaže da u zemlji ima milion tona identifikovanih rezervi, što je čini jednim od najbogatijih izvora litijuma u ​​Evropi .

Iako je iskopavanje još uvek najmanje tri godine daleko, srpske vlasti zagovaraju razvoj dodatnih aktivnosti, kao što su refinacija i proizvodnja baterija.

“Otvaranje fabrike baterija bilo bi ključno za podizanje životnog standarda”, kaže Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja, najbližeg grada istraživanju koje sprovodi Jadar Lithium Plc. On procenjuje da bi proizvodnja smanjila stopu nezaposlenosti u gradu sa 80.000 stanovnika, gde je oko 10.000 ljudi bez posla.

Rio Tinto je na svom sajtu nazvao Jadar “značajnom vrednošću za Srbiju”, i naveo da litijum i bor “igraju značajnu ulogu u energetski efikasnijoj budućnosti”.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More