Afera “Ibica”, tužilaštvo odustalo od istrage protiv Štrahea

Foto: printscreen/ youtube
120

BEČ – Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju odustalo je od istrage o nelegalnom finansiranju stranke protiv bivšeg vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea i Johana Gudenusa, a u vezi s aferom “Ibica”.

Iz tužilaštva, međutim, ukazuju da je istraga u vezi pronevere i dalje u toku.

Tužilaštvo navodi da je nakon analize podataka odlučeno da se u vezi pojedinih prijava odustaje od pokretanja istažnog postupka.

Radi se pre svega o zahtevima za finansiranje partije.

Naime, Štrahe je bio prinuđen da se povuče iz politike i vlade nakon što su se pojavili video snimci sa Ibice od pre dve godine na kojima se čuje kako jednoj navodnoj rođaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Tužilaštvo je zaključilo da u julu 2017. Štrahe nije bio na vlasti, te da tako državni poslovi nisu bili u njegovoj nadležnosti, pa ne postoji ni osnova za kvalifikaciju krivičnog dela.

Štrahe i Gudenus bili su tada poslanik i zamenik gradonačelnika Beča, te nisu mogli da utiču na dodelu državnih poslova.

FPO, nakon što je objavljena odluka tužilaštva, saopštila je da smatra da je istraga dokazala tvrdnje nekadašnjeg lidera stranke i njegovog tadašnjeg zamenika.

“Ovo je udarac u lice onima koji su želeli snimke sa Ibice da iskoriste za prljavu predizbornu kampanju”, poruka je iz te stranke.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More