Tresao se i Beograd! Zemljotres jačine 4,8 stepena Rihterove skale pogodio region Tuzle (FOTO)

193

Potres jačine 4,8 jedinica po Rihterovoj skali registrovan je oko 15 časova u regionu Tuzle, potvrđeno je RTS-u u Republičkom seizmološkom zavodu. Zemljotres se osetio i na području Srbije, pa i u Beogradu. Za sada nema informacija o eventualnoj šteti.

Zemljotres ove jačine spada u slabije i značajnija oštećenja su retka, a interesantno je da je slična situacija zabeležena i 21. jula ove godine kada se Beograd takođe lagano potresao zbog zemljotresa čiji je epicentar bio u regiobnu Tuzle (BiH).

Jak zemljotres u Tuzli! Treslo se do Beograda! (FOTO)

“Godišnje se u Srbiji dogodi u proseku 1.500 “lakših” potresa, a one ispod magnitude od 2,3 jedinice po Rihteru naša čula ne mogu da registruju”, objasnio je nedavno Branko Dragičević iz Republičkog seizmološkog zavoda.

Dosadašnji podaci seizmologa pokazuju da su u Srbiji najjači zemljotresi bili do šest stepeni Rihterove skale. U poslednjih stotinak godina dogodilo se oko 40 zemljotresa jačih od pet stepeni.

Najjači je bio u Lazarevcu 1922. godine – 5,9. U Mionici je 1998. godine izmereno 5,6 stepeni, dok je 2010. godine jak zemljotres pogodio Kraljevo, kada je magnituda bila 5,4 jedinice po Rihteru.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More